Cand e nevoie sa efectuezi un consult la psihiatru?

Cand e nevoie sa efectuezi un consult la psihiatru?

Se crede in mod obisnuit ca psihiatrii ar trebui consultati doar in cazul unor patologii grave, cum ar fi schizofrenia, si nu pentru forme mai usoare si mai comune de suferinta.

Este adevarat ca psihiatrul se poate ocupa si de patologii grave, dar acestea reprezinta doar o fractiune din tulburarile psihice, si chiar o fractiune din tulburarile care ajung sa fie observate de psihiatru in cabinetul sau.

 De fapt, pe langa bolile psihiatrice grave, exista multe forme usoare de suferinta care pot totusi sa afecteze semnificativ calitatea vietii.

Care sunt pricipalele tulburari pentru care trebuie sa apelezi la un psihiatru?

Principalele dintre acestea sunt tulburarile de anxietate, formele usoare de depresie si tulburarile de somn. Multe persoane care sufera de astfel de tulburari se tem sa mearga la psihiatru, deoarece cred ca acesta este „medicul nebunului” si adesea isi neglijeaza simptomele si asteapta mult timp inainte de a merge la specialist, cu riscul de a agrava situatia si de a o croniciza.

Uneori, aceste persoane se adreseaza neurologului, crezand in mod eronat ca acesta este un medic care trateaza patologiile psihice usoare, in timp ce patologiile care apartin neurologiei nu sunt tulburari precum anxietatea sau depresia, ci boli organice precum boala Parkinson, boala Alzheimer, scleroza multipla.  Prin urmare, trebuie sa se depaseasca prejudecatile si sa se apeleze la ajutorul specialistului potrivit sau sa se ceara sfatul medicului de familie.

Insa, uneori, chiar si medicii de familie nu recunosc necesitatea specialistului si, in unele cazuri, mai ales pentru tulburarile de anxietate si insomnie, in loc sa recomande un examen psihiatric, prescriu anxiolitice si hipnotice, care nu rezolva problema decat momentan si care, de asemenea, provoaca toleranta (organismul se obisnuieste cu ele si este nevoie de o doza din ce in ce mai mare pentru a obtine acelasi efect) si dependenta (apare o criza de sevraj daca medicamentul este oprit brusc). In schimb, tratamentele farmacologice prescrise de un specialist in psihiatrie constituie un adevarat tratament si, contrar a ceea ce multi cred, nu provoaca dependenta, ci trebuie intrerupte treptat la sfarsitul perioadei de tratament.

Tratamentul farmacologic al unei tulburari psihice si, prin urmare, ajutorul unui medic psihiatru, este necesar in toate acele cazuri in care tulburarea, chiar daca nu este grava, provoaca un disconfort semnificativ, compromitand viata de zi cu zi, eficienta la locul de munca, capacitatea de a se dedica cu entuziasm relatiilor sentimentale si familiei, de a trai relatii sociale satisfacatoare si de a petrece linistit timpul liber si de relaxare. In astfel de cazuri, consultarea unui psihiatru nu este un semn de slabiciune, ci o alegere matura a unei persoane careia ii pasa de sanatatea sa.

Cum sa alegi un medic psihiatru?

Este important sa se discute cu familia sau persoanele cele mai apropiate atunci cand vrei sa alegi un consult la un specialist in psihiatrie in Targu Mures pentru a te ajuta cu tot acest proces. De asemenea poti cere recomandarea medicului de famile sau a cunoscutilor daca te poate indruma catre un speciliast sau poti efectua o cercetare amanuntita pe internet pentru a il alegere.

Cel mai important este sa fi sincer cu medicul, deoarece acesta nu o sa te judece, este acolo doar sa iti ofere ajutorul de care ai nevoie.

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept