siloz cereale

Silozuri cereale: cum să vă asigurați că cerealele sunt depozitate în condiții optime

Silozuri cereale sunt realizate pentru păstrarea în siguranță și în condiții optime a cerealelor care urmează să fie depozitate. Acestea previn orice denaturare sau contaminare a cerealelor, cât și pentru a le supraveghea și menține la o anumită calitate.

Riscul depozitării cerealelor în alte locuri neamenajate pentru ele, pot afecta calitatea și siguranța alimentară. Acestea fiind consumate și de către oameni și de către animale. Ele pot fi contaminate de mucegai, dăunători sau chiar alte lucruri care nu sunt benefice pentru cereale. Silozurile sunt metoda potrivită pentru stocarea cerealelor într-un mediu potrivit pentru acestea.

De ce factori ai nevoie pentru stocarea cerealelor?

  • Supravegherea temperaturii – temperatura care este recomandată pentru păstrarea calității cerealelor este între 15-20 de grade Celsius. Aceasta are un rol important pentru cereale, deoarece dacă temperatura nu este potrivită pot apărea anumiți dăunători sau alte organisme care să afecteze cerealele.
  • Menținerea umidității potrivite – umiditatea cerealelor este un element important în acest proces. Dacă umiditatea este prea scăzută, cerealele pot să nu mai beneficieze de anumiți nutrienți sau se ajunge la procesul de uscare a cerealelor.
  • Dacă umiditatea este prea mare, se poate ajunge la mucegăirea sau atragerea dăunătorilor la cereale. Umiditatea recomandată este între 60 și 70 %.
  • Calitatea cerealelor – cerealele trebuie să nu fie contaminate. Iar acestea trebuie să fie verificate înainte de a fi stocate în silozuri cereale, iar calitatea cerealelor trebuie să fie una ridicat.
  • Controlul asupra dăunătorilor – pentru a putea să îndepărtezi dăunători de cerealele tale, poți folosi o ventilație corespunzătoare pentru silozul tău sau anumite substanțe de îndepărtare a dăunătorilor. Dăunătorii pot aduce efecte negative cerealelor și o pierdere semnificativă.
  • Depozitarea – materialul silozului ar trebui să fie unul bun pentru cereale și care să fie durabil pe un timp îndelungat și condițiilor meteorologice care pot apărea pe parcurs pentru a nu avea o pierdere cantitativă de cereale.

Silozuri cereale – modalitatea ideală pentru păstrarea grânelor

Metodele de stocare a cerealelor sunt diverse. Acestea țin cont de tipul și volumul cerealelor. Stocarea lor se poate face într-un strat dublu sau într-un singur strat.

  • Stocarea cerealelor în două straturi – această depozitare este mult mai eficientă, datorită, stocării pe două straturi, unul superior și altul inferior. Astfel, contaminarea sau deteriorarea cerealelor este mai bine supravegheată.

De asemenea, dacă folosești stocarea cu strat dublu a cerealelor, poți depozita o cantitate mai mare de cereale.

  • Stocarea cerealelor într-un singur strat – această metodă este prevăzută cu o instalație care are rolul de a descărca cerealele din partea superioară care vor fi direcționate în partea inferioară a silozului. Acest proces se numește instalație de evacuare.

Prin această metodă cerealele sunt depozitate doar într-un singur strat în siloz și cantitățile de cereale care pot fi stocate sunt medii și mici. Această metodă este cea mai utilizată de fermieri.

Trebuie să igienizezi silozul. Tu trebuie să cureți și dezinfectezi aceste silozuri cereale, să păstrezi o temperatură și umiditate optimă pentru a putea păstra o calitate superioară a cerealelor și să îndepărtezi cerealele care sunt contaminate pentru a nu se putea răspândi în tot silozul.

Silozurile sunt echipamente care înlocuiesc un hambar sau orice alt loc de depozitare. Acestea sunt special realizate pentru a proteja cerealele de anumite efecte negative și pentru a reuși să le păstrezi calitatea. Astfel, dacă respecți anumite reguli de igienizare și de optimizare a temperaturii, a umidității, etc., vei putea stoca cerealele într-un mediu potrivit pentru ele.