Siloz cereale: Inovații și soluții pentru depozitarea cerealelor

Silozurile pentru cereale sunt spaţii speciale pentru depozitarea cerealelor pe termen lung, în condiţii controlate şi uşor de ajustat în funcţie de nevoi. Pentru o stocare eficientă şi modernă va fi nevoie mereu de inovaţii şi soluţii pentru depozitarea cerealelor în pas cu cerinţele de pe piaţă şi cu cerinţele agricultorilor, așa cum este un siloz cereale.

Deja se fac paşi importanţi în lume legaţi de însilozare şi de silozurile de cereale din ce în ce mai eficiente şi mai uşor de folosit. De exemplu, au fost prezentate un uscător turn modular și conductă de aerare triunghiulară, cerealele stau mai bine în astfel de condii, aerarea este mai simplă şi mult mai bună având astfel de inovaţii la nivelul silozurilor. Alte silozuri au sisteme de umplere mai rapide şi mai sigure în funcţie de cerealele depozitate în ele.

Principalele avantaje oferite de un siloz cereale

Silozurile moderne vin cu multiple avantaje, chiar şi în lipsa unor inovaţii revoluţionare. De exemplu, costuri mai mici, standarde de calitate ridicate, instalare simplă, rezistenţa pe termen lung, siguranţă mai mare la depozitare, boabele rezistă mai bine indiferent de condiţiile meteo de afară. Se adaugă rapiditatea umplerii unor silozuri, prevenirea atacurilor din partea dăunătorilor, temperaturi şi umiditate controlate uşor, eficienţa sporită mai ales când ai de depozitat cantităţi foarte mari de cereale.

Unele firme specializate în instrumente şi echipamente pentru sprijinirea posesorilor de silozuri au inventat şi instrumente moderne de măsurare a umidităţi din boabe, ceea ce previne uşor pierderea de cereale şi infecţiile nedetectate. Uscătoarele cereale sunt şi solare mai nou, energia solară este folosită pentru mişcarea aerului cald printre boabe până la uscarea lor la nivelul dorit.

Pe lângă aceste invenţii interesante pentru silozuri putem vorbi despre silozurile inteligente, cu senzori şi tehnologii avansate, ce monitoriează permanent temperatura, umiditatea, nivelul de dioxid de carbon, alţi parametri în timp real. Se detectează rapid schimbările nedorite din siloz cereale, se intervine rapid şi cerealele nu mai sunt deteriorate. Datele colectate sunt transmise către un sistem de gestionare, care poate alerta operatorii în cazul unor condiții nefavorabile sau depășiri ale limitelor prestabilite. Intervenţiile sunt mai rapide când ai acces la astfel de date.

Sistemele de ventilaţie şi control al umidităţii s-au modernizat mult în ultima perioadă, circulaţia aerului în siloz este controlată automat, se previne acumularea de umiditate şi nu se mai dezvoltă mucegaiul şi alte organisme nocive.

Sistemele de răcire menţin temperatura constantă şi optimă în interiorul silozurilor, se previne încălzirea şi deteriorarea cerealelor când este foarte cald sau când avem locaţii cu o climă caldă. Aceste sisteme pot include ventilatoare și schimbătoare de căldură care reduc temperatura în interiorul silozului. Sistemele de răcire pot fi controlate automat sau manual, în funcție de necesități și condițiile climatice.

Protejarea cerealelor, îmbunătățită cu ajutorul sistemelor de supraveghere video

Supravegherea video şi securitatea s-au îmbunătăţit şi ele pentru a proteja cerealele de furt sau deteriorare. De la camere de luat vederi la alarme şi acces restricţionat la siloz cereale, iluminare adecvată interior-exterior, toate asigura un nivel înalt de siguranţă şi protecţia a cerealelor. Gestionarea inventarului este mai eficientă cu soluţii moderne, tehnologii informatice şi softuri specializate ce monitorizează cantitatea de cereale, datele de depozitare, calitatea şi alte informaţii relevante despre cereale-se evită risipa şi administrarea este mai uşoară.

Controlul dăunătorilor în cazul silozurilor cerealiere este de acum simplificat foarte mult, se folosesc insecticide moderne şi tehnici de tratare termică, astfel boabele vor fi mereu în siguranţă şi cantitatea totală însilozată nu va rămâne aceeaşi. Tratarea termică înseamnă expunerea cerealelor la temperaturi ridicate controlate, ce elimină ouăle şi dăunătorii, infestarea cerealelor depozitate nu mai este posibilă şi tot ce se depozitează în silozuri ajunge să îşi păstreze calitatea indiferent de timpii de depozitare.

Tipuri de silozuri pentru cereale

Sunt trei tipuri principale de siloz cereale utilizate pe scară largă: silozuri turn, silozuri buncăr și silozuri de tip sac. Cele mai eficiente rămân cele metalice. Avantajele silozurilor metalice sunt numeroase: descărcări prin scurgere liberă a conţinutului, se economisesc costuri suplimentare pentru consumul de energie, dotarea cu traductoare a nivelului de încărcare, traductoare de umiditate şi temperatura pentru monitorizarea tipului de cultură stocat, confecţionare rapidă, design simplu, reparaţii simple, confecţionare din oţel zincat, nu sunt afectate deloc de coroziune.

Silozurile pentru cereale verticale pot avea bază plată, pe o fundaţie de beton construite, capacităţile lor sunt de 80-17100 metri cubi, se încarcă cerealele prin trapa din vârf şi descărcarea este prin şanţurile bazei plate, baza conică, înclinaţia este de 45 grade sau sub 66 grade, capacităţile depăşesc 2500-2600 metri cubi, cu un minim de 30 metri cubi. Mai avem siloz cereale tip bunker sau sac, dar cu eficienţă scăzută.

Cele tip bunker sunt mai degrabă nişte şanţuri în care se plasează pereţi din beton, cu o prelată deasupra lor. Cel de tip sac este un sac mai mare, care se lăsă pe teren agricol, fără transport. Prin alegerea unor silozuri metalice de calitate fabricate şi montate de firme de top ai siguranţă mare pe cerealele depozitate, stai fără stres şi ştii mereu că vei avea aceeaşi valoare a cerealelor depozitate.

Dacă mai ai şi inovaţii şi soluţii moderne pentru depozitarea cerealelor atunci cu siguranţă silozurile rămân cele mai bune variante atunci când ai cantităţi uriaşe de cereale pe care vrei să le vinzi cât mai bine şi să ai de fiecare dată eficienţa maximă şi rezultate foarte bune în urma depozitarii. Silozurile moderne vor continua să evolueze şi să integreze diverse soluţii inovatoare pentru a oferi fermierilor şi agricultorilor cele mai bune spaţii de depozitare pentru toate tipurile de cereale cultivate pe terenuri agricole. Cu cât mai multe inovaţii integrate în silozurile cerealiere, cu atât mai bine pentru viitorul agriculturii globale şi pentru siguranţa recoltelor deja strânse de pe câmpuri.

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept