Recuperarea după o operație sau o accidentare este un proces complex, de preferat ghidat de către un medic ortoped sau fizioterapeut, care implică multiple etape. Întreg procesul de recuperare postoperator se desfășoară în mod diferit de la un pacient la altul, iar particularitățile fiecărui caz pot influența principiile generale de recuperare.
Diagnosticul afecțiunilor traumatice
După o accidentare, indiferent de gravitatea sa, dacă există durere la nivelul umărului sau orice alt simptom supărător, se impune obținerea unui diagnostic. În general, investigațiile necesare sunt cele imagistice. În anumite situații, pentru a afla de ce doare umarul sau de ce persistă simptome care implică umărul, se impune efectuarea unor investigații suplimentare. Diagnosticul va ghida tratamentul și implicit recuperarea, fiind fundamental în toate cazurile de leziuni traumatice.
Importanța recuperării postoperatorii și posttraumatice
Recuperarea adecvată după o intervenție chirurgicală sau o accidentare este necesară pentru prevenirea complicațiilor și pentru restabilirea funcției normale a organismului. Recuperarea presupune, printre altele, mai multe etape, fiecare dintre aceste etape având obiective specifice.
Faza acută și faza de vindecare
Imediat după intervenția chirurgicală sau după o accidentare, cât și pe perioada de vindecare, prioritară este reducerea durerii și a inflamației. În acest sens, medicul ortoped poate recomanda:
– administrarea de medicamente antiinflamatoare;
– administrarea de injecții cu corticosteroizi;
– aplicarea pe zona afectată a unor pungi cu gheață (se vor aplica în sesiuni de 15-20 de minute, la intervale regulate de timp);
– utilizarea atelelor, bandajelor sau ortezelor pentru a imobiliza articulația și a permite vindecarea țesuturilor afectate.
Faza de reabilitare
Faza de reabilitare are ca scop recâștigarea forței și a flexibilității prin exerciții fizice și terapie fizică. Astfel, după perioada inițială de imobilizare, se poate începe un program de fizioterapie pentru a restabili treptat mobilitatea și a întări mușchii din jurul articulației. În anumite afecțiuni, precum în tendinita bicepsului sau în bursita subacromială, fizioterapia joacă un rol fundamental în ameliorarea simptomelor și prevenirea recidivelor.
Faza de reintegrare
În etapa de reintegrare, obiectivul major este acela al reîntoarcerii la activitățile zilnice și sportive, cu precauțiile necesare pentru a evita recidivele. Reîntoarcerea la activitățile obișnuite și sportive trebuie să fie graduală și atent monitorizată. Pacienții ar trebui să urmeze recomandările medicului și ale fizioterapeutului, pentru a asigura o reintegrare sigură. Printre altele, medicul poate recomanda:
– începerea reintegrării cu sarcini ușoare și creșterea treptată a intensității și complexității antrenamentelor, pe măsură ce articulația se întărește;
– monitorizarea oricăror semne de avertizare ale corpului, care pot semnala suprasolicitarea articulațiilor (precum durerea sau inflamația locală).