Bijuterii aur – investiție de valoare sau pur și simplu accesorii de modă?

Bijuterii aur au fascinat oamenii de-a lungul secolelor, reprezentând o combinație perfectă între frumusețe, valoare și eleganță. Aurul, un metal prețios și prețuit încă din cele mai vechi timpuri, a fost utilizat pentru confecționarea bijuteriilor datorită strălucirii sale remarcabile și a durabilității sale impresionante de neînlocuit.

Fie că este vorba despre coliere încântătoare, cercei strălucitori, inele sau brățări elegante, bijuteriile din aur emană o aură aparte de rafinament și stil.

Au fost create și purtate de-a lungul istoriei pentru:

 • a exprima statutul social;
 • a încânta ochiul;
 • a adăuga un strop de lux în viața oricui le poartă.

Astăzi, ele continuă să fascineze și să aducă bucurie prin designul lor variat, pietrele prețioase aplicate pe aceste bijuterii aur și detalii delicate. Fiecare accesoriu din aur este o operă de artă pe care poți doar să o porți cu mândrie.

De ce să alegi bijuterii aur?

Există mai multe motive pentru care să alegi să investești în bijuterii de aur, printre care se numără și:

 • valoarea durabilă în timp: aurul este un metal prețios cu o valoare stabilă și durabilă în timp;  a fost considerat o valoare de încredere de-a lungul istoriei și este recunoscut la nivel mondial ca fiind un instrument ce-și păstrează valoarea, dar și a celui ce o poartă;
 • diversificarea portofoliului: investiția în aur poate fi o modalitate de diversificare a portofoliului tău de investiții; atunci când ai o gamă largă de active în portofoliul tău, inclusiv aur, poți reduce riscul asociat cu o anumită clasă de active și poți echilibra potențialele pierderi; aurul este la mare căutare, în special în timpul crizelor financiare, el păstrându-și valoarea indiferent de vreme;
 • protecție împotriva inflației: aurul are tendința de a-și menține valoarea sau chiar de a și-o  crește în perioade de inflație, precum cea prin care trecem acum; întrucât nu este afectat de aceleași factori economici precum bancnotele emise de guverne, poate fi o modalitate de protecție împotriva devalorizării banilor, dar și un accesoriu chic;
 • lichiditate și portabilitate: bijuteriile de aur pot fi ușor de transportat și de vândut; aurul este un activ lichid, ceea ce înseamnă că poți converti ușor aceste bijuterii aur în bani în momentul în care ai nevoie de bănuți suplimentari;
 • aspect estetic și plăcere personală: investiția în bijuterii de aur oferă și o plăcere personală, întrucât aurul este frumos și valoros, oricine fiind conștient de acest lucru; mulți oameni se bucură de purtarea bijuteriilor de aur și de beneficiile estetice pe care le oferă.

Este important de menționat faptul că investițiile în aur pot fi afectate de schimbările prețului pe piață și de costurile asociate cu achiziționarea, stocarea și asigurarea bijuteriilor din aur. Înainte de a investi în aur sau în orice altă formă de investiție, este întotdeauna recomandat să te consulți un consilier în materie de metale prețioase profesionist și să faci cercetări amănunțite pentru a înțelege pe deplin riscurile și beneficiile asociate cu astfel de achiziții.

Istoria bijuteriilor din aur

Bijuteriile de aur au o istorie bogată și fascinantă, care se întinde pe mii de ani. Aurul a fost considerat prețios și valoros încă din cele mai vechi timpuri a jucat un rol important în societățile din întreaga lume.

Primele bijuterii aur au apărut în jurul anului 3000 î.Hr. în Egiptul Antic. Egiptenii considerau aurul ca fiind „carnea zeilor” și îl asociaseră cu Soarele și nemurirea. Faraonii și nobilii purtau bijuterii aur prețios, inclusiv:

 • coroane;
 • coliere;
 • brățări;
 • inele.

În perioada medievală, acesta a continuat să fie un simbol al statutului și al puterii. Bijuteriile de aur erau purtate de nobili, regi și regine, precum și de clerici și bogații „de rând”.

Astfel, acestea au rămas un simbol al frumuseții, eleganței și luxului, fiind cel mai ales material în materie de bijuterii.