Panourile fotovoltaice: ce sunt și cum trebuie selectate – tipuri, dimensiuni, performanțe

Panourile fotovoltaice sunt partea cea mai caracteristică a unei instalații fotovoltaice. Spre deosebire de colectoarele solare care încălzesc apa, un generator fotovoltaic folosește energia solară pentru a produce electricitate. În mare măsură, eficacitatea și eficiența întregului sistem depinde de acestea.

Tipuri de panouri fotovoltaice

Alegerea unor panouri fotovoltaice este asociată și cu decizia privind modelul potrivit, fiecare având anumite caracteristici legate de energia gratis stocată. În prezent, acestea sunt împărțite în trei tipuri. 

  • Panouri monocristaline

Se caracterizează prin cea mai mare eficiență (17-23%), care se reflectă și în prețul lor. Pentru producerea lor se folosește siliciu unic (mono C-Si). Pe măsură ce temperatura scade, puterea lor scade, în timp ce puterea radiației solare se traduce prin eficiența celulelor fotovoltaice. Panourile monocristaline sunt ușor de recunoscut după culoarea caracteristică negru sau bleumarin închis.

  • Panouri policristaline

Sunt realizate din cristale discrete de siliciu policristalin (Poly C-Si). Le poți recunoaște cu ușurință după culoarea albastru intens. În comparație cu panourile monocristaline, acestea sunt mai ieftine și mai ușor disponibile. De asemenea, acest generator fotovoltaic își datorează popularitatea datorită eficacității bune în locurile slab însorite. Rezistența panourilor la factorii externi este de asemenea de remarcat.

  • Panouri amorfe

Sunt numite și panouri cu peliculă subțire. În construcția lor, celulele fotovoltaice nu sunt prea groase, ceea ce le face destul de flexibile în montarea pe diverse suprafețe. Rezistența instalației la temperaturi ridicate este de remarcat. Datorită acestui fapt, scăderea randamentului energetic în cele mai calde luni ale anului nu pare a fi semnificativă. Această tehnologie modernă câștigă din ce în ce mai mulți susținători, de exemplu datorită performanței în locuri cu lumină solară scăzută.

Dimensiunile unui generator fotovoltaic

Dimensiunea instalației depinde și de dimensiunile panourilor în sine. Dimensiunile panourilor fotovoltaice s-au standardizat de-a lungul timpului. Ele nu diferă semnificativ între producătorii individuali, dar pot diferi în funcție de numărul de celule. 

Fiecare panou solar este format din unități mai mici numite celule. Celulele fotovoltaice au de obicei dimensiuni de 15 × 15 cm, care sunt conectate între ele. Pe piață sunt disponibile panouri fotovoltaice cu 48, 60 si 72 de celule, Datorită celui mai bun raport dintre putere, dimensiuni și greutate redusă, panourile cu 60 de celule se montează cel mai des pe sistemele fotovoltaice ON-GRID, ce permit stocarea unei cantități mari de energie gratis.

O noutate pe piață sunt panourile cu 63 de celule în tehnologie de tăiere pe jumătate, care combină dimensiunile mici și eficiența ridicată.

Panouri fotovoltaice – putere și eficiență

Ceea ce este de mare importanță pentru investitorii în panourile fotovoltaice moderne sunt, înainte de toate, doi parametri:

  • Puterea, definită ca abilitatea de a produce o anumită cantitate de energie în condiții standardizate. Aceasta este puterea nominală, exprimată în wați (Wp);
  • Eficiența, care exprimă raportul dintre cantitatea de energie solară primită și cantitatea de energie gratis obținută. Este exprimat ca procent pentru condiții standardizate.

Producătorii de panouri fotovoltaice depun eforturi constant pentru a se asigura că produsele lor obțin rezultate din ce în ce mai bune în parametrii de mai sus. În fiecare an, limita puterii și eficienței maxime atinse de un generator fotovoltaic este schimbată, ceea ce înseamnă, în practică, că panourile devin din ce în ce mai eficiente și, prin urmare, mai profitabile pentru dumneavoastră.