jgheaburi și burlane

Jgheaburi si burlane: cum să le întreținem în timpul iernii

Jgheaburi si burlanele sunt componente ale sistemului de scurgere a apei de pe acoperișuri. Ajută la colectarea și evacuarea apei de pe acoperiș în condiții de siguranță, astfel încât să nu provoace daune clădirii sau proprietăților înconjurătoare.

  • jgheaburile sunt componente orizontale care se fixează în partea de jos a acoperișului și colectează apa de ploaie sau de topirea zăpezii care se scurge de pe acoperiș; ele sunt de obicei realizate din materiale precum metalul, plasticul sau PVC-ul și pot fi de diferite dimensiuni și forme, în funcție de nevoile specifice pe care le prezintă clădirea;
  • burlanele sunt componente verticale care sunt atașate la jgheaburi și care ajută la evacuarea apei colectate din acestea într-un sistem de canalizare sau într-un bazin de colectare a apei de ploaie; acestea sunt de obicei realizate din aceleași materiale ca și jgheaburile.

În general, jgheaburile și burlanele sunt componente importante ale sistemului de scurgere a apei de pe acoperișuri și sunt esențiale pentru menținerea acoperișului și a clădirii în bune condiții pentru un număr impresionant de ani.

Cum pot fi întreținute pe timpul iernii?

Întreținerea unor jgheaburi si burlane în timpul sezonului rece este o parte esențială pentru prevenirea eventualelor probleme cauzate de acumularea de gheață și zăpadă.

Curățarea regulată este foarte importantă pentru a evita acumularea de zăpadă, care va bloca sistemul de scurgere a apei. Curățarea se poate efectua manual, cu ajutorul unei mături, perii sau cu ajutorul unei mașini de curățat cu presiune.

O altă modalitate este să instalați un sistem de încălzire electric pentru jgheaburi, care va ajuta la topirea gheții și la evitarea acumulării sale. Aceste sisteme pot fi ușor de instalat și de controlat automat, astfel încât să se activeze doar atunci când este necesar.

Ai posibilitatea de a aplica un strat antiaderent pe jgheaburi si burlane pentru a preveni acumularea de gheață și zăpadă. Aceste produse sunt disponibile în magazine specializate și se vor aplica ușor cu un pulverizator.

Este important să verifici periodic sistemul de scurgere a apei și să îndepărtezi orice blocări sau depuneri. Verifică și sistemul de prindere și înlocuiește orice componentă care este deteriorată sau uzată.

Întreținerea jgheaburilor și burlanelor în timpul este o activitate esențială pentru a preveni problemele cauzate de acumularea de gheață și zăpadă. Astfel te poți asigura că deții un sistem de scurgere a apei eficient și în siguranță.

Care sunt avantajele unui astfel de sistem?

  1. Evitarea deteriorării fațadei clădirii: jgheaburile și burlanele ajută la colectarea și evacuarea apei de pe acoperiș, astfel încât să nu ajungă pe fațada clădirii. Acest lucru previne deteriorarea fațadei, a tencuielii și a altor elemente decorative.
  2. Prevenirea infiltrării apei în fundație:  astfel de sisteme previn acumularea de apă în jurul fundației, asigurând un flux corect al apei departe de clădire.
  3. Protecție împotriva inundațiilor: dacă apa nu este colectată și evacuată corect de pe acoperiș, poate duce la inundații în interiorul clădirii.
  4. Păstrarea calității apelor pluviale: Jgheaburile și burlanele pot fi conectate la un sistem de colectare a apei pluviale, astfel încât să poată fi reciclate pentru diverse scopuri, cum ar fi irigarea grădinilor.
  5. Creșterea duratei de viață a acoperișului: jgheaburile și burlanele asigură o evacuare corectă a apei, prevenind astfel deteriorarea acoperișului și prelungindu-i durata de viață.

Acestea fiind spuse, aceste jgheaburi si burlane sunt esențiale pentru protecția și întreținerea oricărei clădiri.