La montarea unui acoperiş nou pentru casă sau în procesul de renovare a unui acoperiş cu probleme va fi nevoie de un material hidroizolant de calitate pentru a proteja acoperişul locuinţei. Poate cea mai simplă şi mai populară alegere la momentul actual este o folie anticondens.
Pe lângă acoperişuri mai putem folosi folia anticondens şi la izolarea mansardelor, deci acest material are o versatilitate foarte mare şi oferă o siguranţă sporită mai ales în zonele unde avem precipitaţii abundente şi umezeală în exces mai tot timpul.
În termeni tehnici, folia anticondens se numeşte şi membrană de difuzie. La realizarea ei se foloseşte laminarea fibrelor de propilenă cu densitate mai mare, urmând să apară la final o membră neţesută cu două fete diferite. Una dintre părţi e permeabilă la vapori, se montează spre interior, altă parte e impermeabilă şi se va monta spre exterior.
De ce folosim folie anticondens la acoperişuri?
Pentru că ea poate prelungi viaţa învelitorii, fără să facem mereu reparaţii şi modificări. Schimbările bruşte şi dese de temperatură duc la apariţia condensului la acoperiş, dacă avem şi ţigle metalice poate să apară coroziunea, se deteriorează şi structura din lemn.
De vreme ce se află imediat sub înveliatoarea acoperişului, folia anticondens preia tot condensul şi protejează acoperişul foarte bine. Nu pătrunde nici apă în structura acoperişului datorită feţei impermeabile a foliei anticondens, inflitraţiile se scurg către jgheaburi.
La o mansardă, folia anticondens nu permite apariţia petelor umede de la scurgeri sau condens. Eficienţa energetică creşte, nu apare nici mucegaiul. Faţa permeabilă la vaporii de apă asigură ventilarea structurilor.
Termoizolarea mansardelor e completată de folia de difuzie, folia bariera de vapori, pe lângă stratul izolator. A nu se confunda cu folia barieră de vapori. Folia anticondens este direct sub învelitoarea acoperişurilor, nu pătrunde apa de ploaie, zăpadă, vaporii din interiorul structurilor ies afară.
Folia barieră de vapori este aplicată spre interiorul casei, între stratul de vată minerală şi gips carton, de exemplu, materiale de finisaj, pentru închiderea termoizolaţiei. Ea opreşte vaporii din interior să intre în stratul temoizolaţiei existente. Se păstrează structura de lemn uscată, ventilată, nu scade nici randamentul termoizolaţiei, nu apare putrezirea lemnului, prelungeşti viaţa structurii din lemn.
Tipuri de folii anticondens
Folia anticondens poate fi de mai multe feluri, în funcţie de numărul de straturi din care e compusă. Putem aveam folii anticondens cu un singur strat, permisive la vapori, rezistenţa e scăzută la pătrunderea umezelii, cu două straturi, unul de evacuare vapori şi rezistenţa la pătrundere umezeala, al doilea este pentru protejarea peliculei funcţionale, creşte rezistenţa împotriva infiltraţiilor.
Mai există folie anticondens cu trei straturi, bune pentru acoperişuri înclinate, cu strat inferior, din fibre, strat median, pelicula funcţională, strat superior, de fibre. Straturile de fibre protejează pelicula funcţională atunci când apar deteriorări mecanice, rezistenţa la rupere e mai mare. Straturile se îmbină prin procesul de laminare, termo-lipire, lipire termică cu adezivi sau cu ultrasunete.
Cele cu patru straturi seamănă cu foliile anticondens cu trei straturi, doar că au un strat suplimentar de aluminiu. Ultimul strat are rolul de a reflecta căldura emisă de sistemele de învelitori vara şi sporeşte confortul termic interior.
Dacă ne referim şi la parametrii de performanţă pentru foliile anticondens aceştia ar fi: etanşeitatea la apă, pentru rezistenţa împotriva infiltraţiilor în straturile din structurile acoperişurilor, permeabilitatea la vapori, pentru prevenirea acumulării de umiditate în structurile de lemn, la nivel de termoizolaţie, rezistenta la radiaţiile UV, rezistenţa la temperatură, mai ales temperaturi extreme, se evită îmbătrânirea foliei anticondens mult mai rapidă, rezistenţa mecanică, pentru durabilitate şi stabilitate mai bună în cazul acoperişurilor.
Montarea foliilor anticondens se va face în fâşii orizontale de la streaşină până la coama acoperiş, îmbinarea foliilor trebuie făcută cu atenţie (montarea va depinde de construcţia acoperişului, cu sau fără astereală).