Ce este leziunea de coafă rotatorie și cum se tratează

Ce este leziunea de coafă rotatorie și cum se tratează

Coafa rotatorilor este un grup de patru mușchi (subscapular, supraspinos, infraspinos și rotund mic) care începe de la nivelul omoplatului și se termină prin unirea tendoanelor pe partea laterală a capului humeral. Acești mușchi au rolul de a stabili articulația umărului și de a permite mișcările brațului. Leziunile de coafă rotatorie pot apărea din cauza uzurii treptate a mușchilor și tendoanelor odată cu înaintarea în vârstă, din cauza suprasolicitării sau a traumatismelor acute. Iată tot ce trebuie să știi despre leziunile de coafă rotatorie și despre tratamentul acestora.

Simptomele leziunilor de coafă rotatorie

Cel mai frecvent simptom asociat cu leziunile de coafa rotatorilor este durerea intensă, în special atunci când este aplicată presiune asupra zonei afectate. Alte simptome pot include:

  • Durere la ridicarea și coborârea brațului sau în cazul unor anumite mișcări specifice;
  • Slăbiciune în umăr atunci când încerci să ridici sau să rotești brațul;
  • Cracmente atunci când umărul se află în anumite poziții.

Rupturile de coafă rotatorie rezultate din cauza unui traumatism puternic cauzează dureri intense. Inițial, durerea poate fi mai ușoară și să se intensifice doar atunci când ridici brațul deasupra capului. În timp, durerea se poate agrava și poate apărea în special dacă dormi pe partea afectată în timpul nopții. Durerea și slăbiciunea umărului pot limita anumite activități zilnice obișnuite.   

Unele leziuni ale coafei rotatorii nu provoacă durere, ci doar slăbiciune la nivelul brațului.

Durerea de umăr asociată cu leziunile de coafă rotatorie poate fi cauzată de diverse condiții, cum ar fi tendinita, tendinita calcifiantă, ruptura tendoanelor și bursita subacromială.  

Tratamentul non-chirurgical al leziunilor de coafă rotatorie

Tratamentul non-chirurgical pentru ruptura de coafă rotatorie este eficient în aproximativ 80-85% din cazuri și implică următoarele opțiuni:

  • Odihnă și limitarea activităților care pun presiune pe umărul afectat pentru a permite recuperarea;
  • Evitarea sau limitarea activităților care provoacă durere pentru a preveni suprasolicitarea;
  • Administrarea medicamentelor antiinflamatoare, precum ibuprofenul sau aspirina pentru a reduce durerea și inflamația;
  • Un program de exerciții fizice personalizat pentru întărirea și restabilirea funcției umărului;
  • Injecții cu corticosteroizi pentru gestionarea durerilor.

Medicul specialist va decide planul de tratament corespunzător în funcție de severitatea leziunilor și de factorii individuali ai pacienților.

Tratamentul chirurgical

Dacă durerea nu se ameliorează prin metodele non-chirurgicale, medicul poate recomanda intervenția chirurgicală. Aceasta este indicată dacă simptomele durează între 6 și 12 luni, dacă ruptura este severă, sau dacă ruptura a fost cauzată de o leziune acută recentă. Medicul poate sugera intervenția chirurgicală și dacă ești activ din punct de vedere fizic și practici sporturi care necesită folosirea brațelor (baschet, tenis, volei, etc.).

Intervenția chirurgicală pentru repararea unei rupturi de coafă rotatorie implică în reatașarea tendonului la capul humerusului. Medicul chirurg va discuta despre metoda chirurgicală care se potrivește cel mai bine cazului tău specific.