Link building-ul: Ingredientul esențial al unei strategii SEO de succes

Cât de important este link building-ul în strategia ta SEO?

Nu mai este niciun dubiu că SEO, optimizarea pentru motoarele de căutare, este foarte important/ă pentru orice afacere. Pe o piaţă în care competitivitatea este extrem de mare, SEO devine mai important ca oricând.

Deşi SEO pare foarte uşor de implementat şi strategiile SEO par să fie mai mult o joacă de copil, în realitate optimizările pentru motoare de căutare sunt foarte greu de executat în mod eficient pentru că sunt foarte mulţi factori care influenţează rankingul implicat în generarea de rezultate „organice” la fiecare căutare.

Link builiding-ul este cel mai important şi poate cel mai puţin apreciat aspect al SEO. Dacă faci greşeala şi nu incluzi link building-ul în strategia SEO nu vei putea să foloseşti în avantajul tău o oportunitate uriaşă. Până să înţelegem cât de important este link building-ul pentru strategia SEO trebuie să înţelegem ce înseamnă şi cum funcţionează.

Ce presupune link building în strategia SEO?

Link building-ul este procesul prin care ajungi să ai alte site-uri „legate” cu site-ul tău, ele vor face trimiteri către site-ul tău prin hiperlinkuri. Se ştie deja că navigăm pe Internet prin intermediul acestor linkuri, motoarele de căutare folosesc şi ele linkuri să treacă prin pagini web individuale, prin portaluri web. Şi tot linkurile sunt cele care atrag trafic din „recomandări”, ele cresc autoritatea site-urilor.

Să ai un link building organic construit corect este dificil şi va presupune mult timp petrecut doar pe această etapă. Mulţi se feresc de link building şi de tot ce presupune şi alege tacticile black-hat pentru a obţine linkurile mai rapid.

De ce este link building-ul aşa de important în SEO? 

Algoritmii Google, spaima celor care deţin un site, sunt complecşi şi evoluează mereu, aşa că linkurile rămân importante pentru ranking pe cuvintele cheie. Linkurile din link building semnalizează Google ca site-ul este o sursă de calitate şi că merită citat. Site-urile care au mai multe backlinkuri au ranking mai bun din perspectiva rezultatelor returnate la căutări după cuvinte cheie.

Mai este un aspect interesat de notat când vine vorba de link building. Nu toate linkurile sunt create în mod egal. De pildă, un link de la un site cu autoritate bună va avea un impact mai mare asupra rankingului decât în cazul unui link venit de la un site mic sau care a apărut recent pe Internet.

Ai nevoie de site-uri cu o autoritate a domeniului cât mai mare, ele sunt uşor de identificat cu ajutorul unor instrumente on-line gratuite, te vor ajuta în strategia SEO gândită pentru o mai bună vizibilitate în on-line.

Cum obţii aceste linkuri spre site-ul tău şi faci link building de calitate? Creezi conţinut relevant, de calitate, unic pe care îl promovezi prin e-mail marketing şi prin social media, ceri linkuri de la parteneri, prieteni, soliciţi menţiuni, review-uri, apelezi la agenţii SEO specializate în link building, cu experienţă.

Ideea este simplă: când pui la punct strategii de link building ca parte a strategiei SEO te vei concentra pe „câştigarea”, atragerea de linkuri pentru că vrei ca al tău conţinut excelent să ajungă la cât mai mulţi clienţi şi să fie distribuit. Nu te rezumi doar la obiectivul îmbunatăţirii poziţiei în rezultatele returnate la căutările după cuvintele cheie, tactica aceasta este greşită.

Ce avantaje aduce un link building de calitate din perspectiva strategiei SEO?

  • Construirea coerentă a brandului, stabilirea autorităţii în industrie;
  • Trafic organic mai mult pe site şi referinţe de calitate;
  • Crearea de relaţii solide cu oameni cheie din industrie şi site-uri importante;
  • Oportunităţi mai mari de creştere a vânzărilor;
  • Credibilitate mai bună pentru brand;
  • Scoruri SEO mai bune;
  • Vizibilitate şi expunere mai bună;
  • Reducerea ratei de respingere la nivelul site-ului (bounce rate).

Linkurile interne şi cele externe se pot combina pentru un link building mai organic şi mai natural. Demonstrezi că vrei să îmbunătăţeşti experienta utilizatorilor odată ajunşi pe site şi ajuţi utilizatorii să profite la maximum de conţinut.