Un avocat este un specialist la care poți apela în momentul în care ai anumite probleme legale. Rolul său este de a te apăra pe tine ca și client al lui, de a te consilia, să te asiste și reprezinte și pe tine, ca și persoană fizică, dar și persoane juridice, în instanță.
Avocații sunt pe mai multe tranșe. Există avocat pentru dreptul familiei, avocat pentru instanță (pledant), avocat pentru consultanță, adică avocat de afaceri, avocat pentru dreptul muncii și așa mai departe.
Încrederea clientului, adică a ta, pentru avocat este foarte importantă. Avocatul trebuie să știe toate probleme cazului pentru a putea să te apere în instanța juridică. Dacă ascunzi anumite probleme negative, poate chiar sensibile, avocatul va fi luat prin surprindere și tu să pierzi cazul.
Alegerea avocatului este esențială dacă vrei să câștigi un anume proces. Trebuie să ai încredere în el. Să fie ca un psiholog pentru tine, care te ascultă și îți oferă sfaturi. Dacă nu ai încredere în el, schimă avocatul.
În ce situații ai nevoie de avocat
Situațiile care necesită nevoia de un avocat sunt de mai multe tipuri:
- În urma unui divorț. Dacă partenerii sunt de acord cu împărțirea care se face, nu este neapărat nevoie de un avocat. În cazul în care ai investiții, economii, este chiar un copil la mijloc, aici este nevoie de un avocat bun și specializat.
- Pentru o discriminare la job. Chiar dacă nu știai asta până acum, în urma unor discriminări se poate ajunge în instanță. Sunt legi federale și de stat care nu sunt știute decât de un avocat specializat pe această nișă.
- În urma unui divorț trebuie să fie stabilite vizitele și custodia copilului. Avocatul vă ajută prin reprezentare ta în fața instanței.
- Dacă ești implicat în procese legale. Chiar în momentul în care îți dai seama că poți pierde o cantitate enormă de bunuri sau de bani când ești judecat și consecințele sunt astea, ai nevoie de un avocat.
- Pentru acuzații penale sau infracțiuni, se prea poate să nu știi legile care se aplică dacă ești acuzat, așa că mai bine angajezi un avocat.
- Dacă ești un antreprenor și deții afaceri și semnezi contracte, ai nevoie de un specialist în acest domeniu.
- În cazul unui accident de mașină cu vătămări corporale. Dacă ai făcut parte dintr-un accident de mașină ca și pasager și ai fost și rănit, poți contacta un avocat, iar tu vei fi despăgubit de compania de asigurări a individului în cauză.
- Conducerea sub influența alcoolului. Această consecință este foarte serioasă și din ce mai întâlnită în ultimul timp, iar pentru asta există pierderea permisului de conducere, amenzi, închisoare.
De ce ai nevoie de un avocat dacă deții o firmă
Tu ca și întreprinzător vrei ca firma ta să prospere și să se dezvolte cât mai mult, iar în același timp să nu pierzi bani. Pentru asta trebuie să știi anumite lucruri legislative. Ca să-ți ușurezi munca, o idee ar fi să investești în serviciile unui avocat.
Birourile de avocatură oferă beneficii firmelor, precum:
- Cum să redactezi și formulezi documentele juridice.
- La sediul avocatului prin anumite servicii de găzduire se poate stabili sediul firmei.
- Intrarea în depozit după numele clientului și bunurile pe care acesta le va avea.
- Îți va apăra și reprezenta firma în instanță, în fața notarului public, a organelor de poliție etc.
- Dacă vor exista conflicte, te va ajuta să găsești o cale amiabilă pentru a le rezolva.
- Te va reprezenta și pe tine ca și persoană fizică sau juridică.
Avocatul este un psiholog al legii. Vrea să-și apere clientul cu orice preț și de a câștiga cazul. Pentru asta trebuie ca clientul să aibă încredere în avocat, iar el să fie profesionist pentru a putea câștiga cazul cu orice preț.