In ziua de astazi nu mai este o noutate faptul ca exista surse de energie inepuizabile in natura si ca se incearca identificarea celor mai eficiente metode in vederea exploatarii acestora. Fie ca vorbim de aer, apa, soare sau pamant, toate aceste elemente ale naturii iti pot oferi energia electrica necesara pentru casa ta, astfel incat sa poti proteja natura si in acelasi timp sa reduci costurile facturilor tale.
Daca esti interesat de aceste lucruri, atunci urmatoarele randuri ale acestui articol iti vor oferi informatii care te pot convinge sa apelati la alte sisteme de furnizare a energiei electrice decat cele clasice.
Energia verde in casa ta
Cu siguranta ai tot auzit de diverse programe care promoveaza instalarea panourilor fotovoltaice, astfel incat sa poti utiliza energia solara, in detrimentul energiei electrice obtinute prin alte surse care afecteaza mediul inconjurator.
Chiar daca nu esti neaparat nu ecologist convins, ai putea sa iei in considerare instalarea unui astfel de sistem pentru a micsora cheltuielile lunare in ceea ce priveste consumul de curent electric. Daca in mod normal esti sfatuit sa te feresti de radiatiile solare, iata ca de data aceasta, ele pot veni in ajutorul tau.
Modul in care functioneaza acest sistem
Cum este construit un panou fotovoltaic? Ai vazut cum arata unul, fie in realitate fie rasfoind sursele media disponibile, dar care este secretul acestuia? Asa cum tu esti construit din celule, si aceste panouri sunt construite tot din celule, dar solare, capabile sa atraga si sa retina lumina care le atinge.
Aceasta lumina captata de celulele panourilor produce energie, iar sistemele fotovoltaice au in alcatuirea lor acumulatori (baterii) in care aceasta energie este stocata, putand ulterior sa furnizeze curentul electric necesar. Bineinteles, ca pentru a capta cat mai multa energie, zilele insorite sunt cele mai prielnice, dar, o data captata energia in acesti acumulatori, nu ii vei duce lipsa noaptea sau cand conditiile meteo nu sunt cele mai favorabile.
Pentru a produce o cantitate suficienta de energie este nevoie de mai multe celule solare, care sunt prinse una de cealalta cu ajutorul unor materiale electro-conductoare, cum ar fi cositorul. Pentru a le ajuta sa capteze lumina, acestea sunt acoperite cu o suprafata de geam securizat, astfel incat panourile sa nu fie distruse de capriciile vremii.
Tot pentru a asigura rezistenta acestora in timp, ele sunt protejate de o rama metalica (de aluminiu) care permite atat manipularea acestora cat si montarea lor, sa fie mai usor de efectuat.
Cate ar trebui instalate?
Totul depinde de suprafata constructiei si de consumul de energie electrica estimat de tine. Daca este vorba de o resedinta, consumul de energie electrica poate fi de la mic la mediu. De regula, o locuinta nu ar avea nevoie de mai mult de 25 de panouri fotovoltaice. Aceasta nu este o cifra exacta. Trebuie luati in calcul mai multi factori, precum ar fi puterea panoului, data de dimensiunea acestuia.
Cu cat cantitatea de celule solare este mai mare, cu atat si numarul de panouri necesare va fi mai mic. Un alt factor poate fi chiar locatia resedintei, si aici este vorba despre specificul climei din zona. Totodata, anotimpul poate influenta capacitatea sistemului tau, de a produce energie electrica. Iarna, ziua fiind mai scurta si precipitatiile mai frecvente, captarea energiei solare va fi mai mica.