Vrei să pregătești acasă o cafea la fel de bună ca cea pe care o servești în oraș? Află secretele din spatele unui proces de preparare ca la carte și descoperă ce importanță pot avea calitatea cafelei sau performanța aparatului de cafea pentru rezultatul obținut. Ține cont de aceste informații, comandă materiile prime preferate și apucă-te de treabă!
Cum alegi o cafea bună?
Alegerea unei cafele bune necesită cunoașterea și înțelegerea diferitelor tipuri de sortiment disponibile pe piață. Există patru tipuri principale de cafea, fiecare dintre acestea având caracteristici specifice:
- Arabica – apreciată pentru aroma sa plăcută și gustul dulce; se estimează că reprezintă aproximativ 60% din producția mondială de cafea;
- Robusta – are un gust mai puternic și amărui, fiind preferată de cei care își doresc o cafea cu un gust intens și un conținut ridicat de cofeină;
- Liberica și Excelsa – sortimente de cafea mai puțin cunoscute, ce oferă arome și gusturi unice, fiind preferate de cei pasionați de experiențe senzoriale intense.
Un alt criteriu important este calitatea cafelei. Cafeaua de calitate superioară este adesea marcată ca fiind organică sau Fair Trade, ceea ce indică faptul că a fost cultivată în condiții optime, contribuind astfel la calitatea și gustul său final. Vezi sortimentele de cafea la ofertă pentru firme și consum propriu din această categorie.
În ceea ce privește prețul, este adevărat că un produs de calitate superioară poate fi mai scump. Cu toate acestea, experții spun că diferența de preț este adesea justificată de calitatea superioară a gustului. Dacă bugetul reprezintă un criteriu de alegere important pentru tine, există opțiuni accesibile care oferă un raport:calitate bun și foarte bun.
Pregătirea cafelei la ibric
Prepararea cafelei perfecte la ibric este o artă bazată pe cunoaștere, atenție la detalii și pasiune. Procesul începe cu alegerea sortimentului de cafea, ținând cont de sfaturile oferite în prima parte a acestui articol. Să spunem că ai comandat deja online o cafea Filicori Zecchini 1 kg, așadar, iată ce trebuie sa faci in continuare:
Ingrediente:
- cafea măcinată fin;
- apă rece;
- zahăr (opțional).
Ustensile:
- ibric;
- ceașcă de cafea.
Preparare:
- cafeaua trebuie măcinată foarte fin, aproape ca pudra;
- pentru un ibric mic, raportul cafea-apă este de aproximativ 2 lingurițe de cafea la 150 ml de apă;
- se pune apa în ibric și se încălzește la foc mic;
- când apa este aproape de punctul de fierbere, se adaugă cafeaua și zahărul (dacă se dorește).
- se lasă să fiarbă la foc mic, amestecându-se ușor, până când cafeaua începe să se ridice;
- se toarnă cafeaua cu grijă în ceașcă, lăsându-se zațul în ibric.
Prepararea cafelei la un espressor cu filtru
Pentru că acum știi cum se prepară corect cafeaua la ibric, vezi și cum poți utiliza un aparat cu filtru în cadrul acestui proces. Metoda este utilizată în principal în cafenele. Rezultatul obținut este o cafea cu o textură cremoasă și un gust bogat.
Ingrediente:
- cafea măcinată grosier;
- apă.
Ustensile:
- espressor cu filtru;
- filtre de cafea.
Preparare:
- cafeaua trebuie măcinată grosier, pentru o utilizare optimă la espressor;
- se umple filtrul cu o anumită cantitate de cafea măcinată;
- se introduce filtrul în espressor și se pornește aparatul; timpul necesar pentru trecerea apei prin filtrul de cafea este 1-2 minute (1 ceașcă);
- cafeaua se toarnă în ceașcă și se savurează imediat.
Pregătirea cafelei la presa franceză
Metoda cu ajutorul unei prese franceze este ideală pentru cei care preferă o cafea delicată, cu note aromatice.
Ingrediente:
- cafea măcinată grosier;
- apă fierbinte.
Ustensile:
- presa franceză.
Preparare:
- cafeaua trebuie măcinată grosier, ca în cazul cafelei la filtru;
- se pune cafeaua măcinată în presa franceză și se toarnă apă fierbinte peste;
- se lasă cafeaua să infuzeze timp de 4-5 minute;
- se apasă pistonul încet pentru a se putea separa cafeaua de zaț;
- cafeaua se toarnă în cești și se savurează imediat.
Prepararea cafelei acasă: sfaturi și recomandări generale
- folosește întotdeauna apă proaspătă și filtrată;
- alege măcinarea potrivită pentru fiecare metodă de preparare;
- curăță regulat echipamentele de preparare a cafelei pentru a evita acumularea de uleiuri și a obține o cafea cu un gust savuros;
- nu te limita la o singură metodă de preparare; experimentează cu diferite tipuri de cafea și găsește astfel sortimentele preferințele.
- servește cafeaua la prima ora a dimineții, alături de un mică gustare – biscuiți, pișcoturi, o tartă cu fructe sau un cheesecake.
De asemenea, este important să te bucuri de o atmosferă plăcută, pentru servi în tihnă sortimentul de cafea. Ține cont de acest sfaturi și apucă-te apoi de treabă!