Daca locuiti intr-o zona afectata de furtuni puternice si aveti o gradina sau un teren, este foarte probabil sa fiti nevoit sa va apucati de treaba pentru a repara pagubele.
Mai jos, veti gasi informatii care va vor fi foarte utile, atat astazi, cat si in viitor. Pentru ca, sa nu uitam, aceste furtuni acum ni se par neobisnuite, dar in curand vor fi la ordinea zilei. Sunt foarte putini cei care se indoiesc, astazi, de schimbarile climatice mai mult decat dovedite cu care se confrunta planeta noastra. Diversi indicatori inregistrati oficial de ani de zile demonstreaza ca astazi avem regiuni mult mai calde decat atunci. Iata cativa dintre acesti indicatori:
Cresterea nivelului marii: intre anii 1900 si 2016, cresterea totala a fost de 21 de centimetri, desi din 1993 rata incepe sa creasca considerabil.
Cresterea temperaturii apei: in ultimul secol temperatura medie a fost cu 0,1oC mai calda. Acest lucru poate parea nesemnificativ, dar, deoarece este persistent, afecteaza grav coralii si krillul, specii marine foarte sensibile la orice schimbare a temperaturii marii si care reprezinta o parte importanta a lantului trofic.
Procese de acidificare: acest factor din apa se masoara prin pH, valoare care a crescut cu 30% in ultimii 150 de ani, variatie care nu a mai aparut, cel putin, in ultimii 25 de milioane de ani.
Aceste schimbari vor avea in mod inevitabil efectele asupra vietii oamenilor si asupra mediului. Numerosi experti ne asigura ca fenomenele extreme pe care le traim o data la 100 de ani (de exemplu, furtuna Filomena) pot sa apara acum in fiecare an.
Evaluarea daunelor, primul pas
Nimanui nu-i place sa vada copaci cu ramuri rupte in curtea lor. Dar stiti ca exista ceva si mai important decat aceasta ,,imagine proasta”? Vorbim in special despre sanatatea copacilor. Ganditi-va ca, daca unele dintre ramurile sale s-au rupt brusc, acea ,,rana” poate deveni poarta de acces pentru numeroase infectii . De exemplu:
- Fainarea: este cunoscuta si sub denumirea de mucegai praf si face ca frunzele copacilor sa se imbolnaveasca si sa cada.
- Rugina: pe arborele afectat apare dar la fel si pe frunzele si tulpinile mici, pete rosii, galbene sau portocalii, determinand uscarea si caderea acestora.
- Pulberi pe frunze: aceasta boala se manifesta sub forma de pulberi negre pe frunzele copacilor.
Atat pentru a preveni imbolnavirea si moartea copacilor dvs, cat si pentru a va face gradina sa arate minunat, primul lucru de facut este sa faceti o verificare generala a terenului. Acestea sunt, in linii mari, verificarile pe care va recomandam sa le faceti si masurile care trebuie luate in fiecare caz.
Masuri de securitate
Pentru noi, chiar mai important decat munca de taiere si rezultatele sale bune este siguranta. Din acest motiv, masinile noastre ca de exemplu: tocatorul pentru crengi si tulpini este echipat cu toate caracteristicile si accesoriile necesare pentru a face ca lucrul cu ele sa fie cel mai usor din lume.
Dar, in afara de a avea cel mai bun material de pe piata, pentru a lucra in siguranta cu copacii deteriorati, trebuie luate o serie de masuri de precautie. Obiectivul? Evitati majoritatea riscurilor de a lucra cu copacii. Cele mai importante sunt urmatoarele:
- Caderi din varful ramurilor sau al copacului.
- Lovituri de la ramurile rupte care cad.
- Electrocutii prin contact cu circuitele electrice.
Nu va faceti griji! Stim foarte bine cum sa evitam aceste riscuri. Internalizati toate sfaturile pe care vi le-am oferit in acest sens. Astfel, veti sti ca fiecare pas este facut cu cea mai mare siguranta.