Bursa transport marfa

Cum funcționează bursa transport marfa – ghid complet

O bursa transport marfa este un site cu anunțuri de marfă. Prin intermediul acestuia, clienții cu mărfuri își pot găsi transportul potrivit pentru produsele lor. Mecanismul este unul simplu. Clientul publică anunțuri cu marfa pe care o are de a o transporta, iar apoi va primi o ofertă de la șoferii/transportatorii înregistrați.

În cazul în care clientul și transportatorul vor cădea de acord în legătură cu suma și celelalte detalii, precum data de încărcare, de descărcare, transportul poate fi considerat încheiat, iar clientul are posibilitatea de a șterge anunțul.

Bursa transport marfa: Ce presupune o comandă de transport?

Orice relație comercială are la bază un contract. Astfel, comanda de transport poate să fie considerată încheiată în totalitate, doar dacă contractul este semnat de către ambele părți.

În acest document se vor stipula anumite obligații și drepturi în vederea realizării cu succes a transportului. Atunci când clientul are o comandă de transport, cel care deține marfa are obligația de a se prezenta la ora și data agreată și să ofere garanția că va plăti transportatorul, iar clientul va fi asigurat că marfa lui va ajunge acolo unde este nevoie.

O astfel de comandă poate să genereze drepturi și obligații reciproce, care trebuie să fie respectate pentru îndeplinirea misiunii. Atât transportatorul, cât și beneficiarul au unele obligații pe care trebuie să le respecte pentru binele amândurora:

  • termenele și locațiile unde va avea loc încărcarea și descărcarea;
  • greutatea și felul mărfii de transport;
  • prețul transportului;
  • modalitatea de plată, ș.a.m.d.

Toate aceste date vor fi specificate în comanda de transport. Fără doar și poate, trebuie să fie respectate de către ambele părți. Însă, în caz contrar, se va intra sub diferite penalități, care pot să ajungă până la rezolvări în fața instanțelor judecătorești.

Cum poți trimite o comandă de transport?

Vei putea redacta comanda de transport într-un editor de text, precum Word, care va fi mai apoi printată, semnată, ștampilată și trimisă către transportator. Acesta o va completa cu datele mașinii cu care va veni la încărcat, incluzând numele și telefonul șoferului.

Acesta o va semna și ștampila la rândul său, urmând să o scaneze pentru a o trimite înapoi spre client. Este important să nu accepți o comandă de transport neștampilată, deoarece aceasta este practic o comandă neconfirmată, neavând vreo valoare.

Ce se întâmplă în cazul în care lucrezi fără comandă de transport?

Deși, există cazuri în care se optează să se lucreze fără această comandă, din motive de comoditate sau altele, site-urile specializate în această direcție nu recomandă să se recurgă la o asemenea situație.

În acest caz, nu există nici o dovadă sau foaie juridică care să ateste cele necesare pentru a crea o anumită obligativitate pentru ambele părți. Cu un astfel de document poți să-ți faci dreptate dacă în postura de client sau de transportator ai fost nedreptățit în vreun fel.

Bursa transport marfa funcționează doar pe bază de contract. Fără un astfel de contract vei lucra pe propriul risc și îți vei asuma orice întâmplare neplăcută. Desigur, există situații în care valoarea mărfii sau a transportului este extrem de mică, iar părțile ajung la comun acord, din motive ale timpului mult prea scurt, să nu mai pună bazele nici unui fel de contract.

Totul stă la latitudinea ta dacă vrei sau nu să lucrezi pe bază de contract și dacă ești capabil să-ți asumi riscurile ce apar în urma lipsei sale. Toate firmele serioase, profesionale vor lucra cu ajutorul unui astfel de contract.

Astfel, te vei putea sigura că marfa va ajunge în locul potrivit, fără să existe nici o problemă la nivelul ei. În cazul în care ești transportator, vei avea asigurarea că-ți vei primi banii pentru serviciul prestat.