Top 3 sporturi de iarnă pentru începători și avansați. Care e preferatul tău?

Beneficiile mișcării asupra sănătății fizice, dar și mentale sunt deja foarte cunoscute, iar tot mai multe persoane se gândesc să devină mai active și mai implicate atunci când vine vorba de un efort fizic cele le va aduce numeroase avantaje pe termen lung. Te numeri și tu printre acestea și nu ai nici o idee cum să începi, sau ce activitate anume să alegi? Practicarea unui sport în aer este cu siguranță o alegere inspirată, iar sezonul de iarnă poate fi cea mai potrivită perioada în care poți învăța cum se practică un sport, sau te poți bucura din plin de el dacă ești deja la un nivel avansat. Pe lângă senzația de libertate, lejeritate, dar și încredere în sine, un sport în aer liber îți va îmbunătăți starea generală și sănătatea. și  Iată care sunt cele mai populare sporturi de iarnă, și care sunt cei mai importanți factori de care trebuie să ții cont atunci când îl alegi pe cel mai potrivit pentru tine.

1. Schiul

Cel mai popular sport de iarnă este schiul, un sport care dezvoltă îndemânarea, coordonarea și îmbunătățește mobilitatea fizică a schiorului. Pârtia montană devine locul preferat al împătimiților acestui sport, sau locul unde tu poți începe să iei primele lecții dacă ai hotărât să încerci practicarea acestui sport. Este foarte important să știi că factorul decisiv care te poate determina fie să continui și să treci la un nivel avansat, fie să renunți încă după primele ore, este echipamentul, iar perechea de schiuri este piesa esențială a întregului echipament. Fiind singură componentă care îți asigura contactul cu pârtia, perechea de schiuri trebuie să îți asigure atât control, cât și flexibilitate și libertate de mișcare.

Deși la prima vedere, schiorii par să alunece pur și simplu pe pârtie, aceștia execută însă o mulțime de manevre, unele destul de complexe, așadar atunci când alegi echipamentul de schi trebuie să fii atent și să te asiguri că se va potrivi atât cu nevoile, dar și cu așteptările tale. Dimensiunea schiurilor este foarte importantă și va avea o influență mare asupra manevrabilitatii acestora, cu cât schiurile sunt mai mari, cu atât mai greu îți va fi să le manevrezi; dacă ești la început ar fi bine să optezi pentru o pereche de schiuri scurte, pe care să le poți controla cu ușurință pe pârtie.

Un alt aspect pe care trebuie să-l ai în vedere atunci când alegi o pereche de schiuri este flexibilitatea acestora, ea trebuie să se potrivească perfect cu greutatea ta; că regulă generală, pentru persoanele cu o greutate mai mică o pereche de schiuri flexibile sunt alegerea potrivită; în schimb, schiurile mai rigide sunt potrivite pentru persoanele cu o greutate mai mare, sau celor care sunt deja la un nivel avansat.

Pe lângă schiuri, va trebui să completezi echipamentul de schi cu alte componente atent alese: clăparii (neapărat potriviți pentru nivelul și stilul tău), bețele de schi care să-ți asigure echilibru, dar și legăturile de schi care sunt esențiale pentru evitarea accidentărilor și pentru sporirea performanței de pe pârtie.

Asigură-te de asemenea că ai îmbrăcăminte de schi atunci când mergi la munte, pentru a-ți crește șansele să te bucuri de experiențe minunate, fără să fii constrâns de temperaturile scăzute specifice sezonului rece.

2. Snowboardingul

Un alt sport de iarnă pe care tot mai mulți românii îl îndrăgesc este snowboardingul. Indiferent de nivelul la care te afli, dacă alegi să practici acest sport poți să fii sigur că îți va îmbunătăți atât echilibrul, puterea de concentrare, dar și bună dispoziție oferindu-ți un boost de adrenalină și energie. Echipamentul de snowboarding este destul de asemănător cu cel de schi, însă, spre deosebire de schi, acesta cuprinde o singură placă de snowboard, boots de snowboard, și legăturile care le unesc pe cele două. Pe lângă acestea, vei avea nevoie de un accesoriile de protecție, dar și de ochelari care nu trebuie să se aburească, și trebuie să să aibă lentile cu protecție UV.

Pe lângă echipamentul de snowboard, este foarte important să găsești pârtia ideală unde te poți bucura de acest sport. Dacă ești la nivel începător, ar fi bine să alegi o pârtie mai puțin aglomerată, pentru a putea evita accidentele neprevăzute și a putea progresa cât mai repede și mai ușor.

3. Patinajul

Al treilea sport de iarnă care poate fi practicat de toți membrii familiei este patinajul. Dacă vrei să petreci clipe minunate alături de micuțul tău, și vrei să va bucurați și de puțină mișcare fără să fie nevoie să ieși din oraș, atunci patinajul este alegerea ideală. Acest sport asigura dezvoltarea armonioasă a copiilor încă de la vârste fragede, iar pentru adulți se dovedește a fi un adevărat mod de relaxare și distracție.

Cel mai popular tip de patinaj este cel de agrement, practicat ocazional, atât de cei mici, cât și de cei mari. Pentru acest sport este nevoie de patine potrivite, dar și câteva accesorii care asigură atât protecția, cât și o experiență minunată alături de cei dragi.

Fie că vrei să te bucuri de câteva weekenduri la munte, și este gata pentru primele ore de schi, sau îți dorești să te relaxezi pentru câteva ore la patinoarul din oraș, sezonul de iarnă este momentul ideal pentru orice alegere ai face. Asigură-te că ai echipamentul potrivit pentru sportul ales și bucură-te de momente prețioase alături de cei dragi.