Pereti cortina au devenit destul de cunoscuți și de folosiți în arhitectura contemporană. Aceștia sunt montați la o anumită distanță de pereții principalii ai clădirii. Pereții cortină fiind doar pereți non-structurali și exteriori.
Materialele din care aceștia sunt adesea construiți sunt oțel sau aluminiu. Aceștia sunt destinații să țină panourile de sticlă și să-și susțină propria greutate. Fixarea panourilor din sticlă se face cu ajutorul unor console. Aceste console sunt niște elemente pentru prinderea panoului de sticlă de acel perete metalic.
Acești pereți cortină sunt foarte utilizați în arhitectura contemporană datorită esteticii pe care o oferă clădirii respective. Pereții cortină sunt folosiți, în general pentru clădirile cu mai multe etaje sau forme diferite.
Formele în care acești pereți pot fi proiectați sunt mai diverse, cum ar fi drepți sau curbați, dar se poate să fie și forme mai diferite, cum ar fi sferice sau cilindrice.
Ce beneficii au oferă acești pereti cortina?
Există două tipuri de beneficii pentru acești pereti cortina. Beneficii estetice și beneficii funcționale.
Beneficiile estetice sunt următoarele:
- Pereții cortină aduc un plus pentru estetica clădirilor cu asemenea fațade. Arhitecții sunt oameni specializați și foarte inspirați. Aceștia au o paletă uriașă la dispoziție, iar pentru proiecte iconice, aceștia în general optează pentru fațade din sticlă, metal sau beton.
- Acest tip de pereți aduc un accent de modernitate și chiar și sofisticat al clădirii respective. Vizitatorii sunt fascinați de imensitatea fațadelor și de cât de frumos se poate vedea orașul de la o înălțime considerabilă.
- Aceștia sunt fascinați și construcția clădirii, unii dintre ei, chiar rămânând uimiți de ce poate crea mintea umană și după să o pună și în practică.
- Acești pereți cortină oferă, după cum am spus și mai sus, o paletă destul de mică, dar suficientă pentru arhitecți. Această paletă conține sticla, betonul și metalul. Cu ajutorul acestor materiale, astfel de clădiri ca și Empire State Building din New York, Shard din Londra sau Burj Khalifa din Dubai sunt construite și apreciate pentru estetica pe care o au.
Beneficiile funcționale sunt următoarele:
- Aceste tipuri de pereti cortina, permit ca razele soarelui și lumina naturală să intre în clădire sau camera respectivă, astfel economisind energie electrică. Datorită luminii naturale care intră în interior, face camera să fie plină de veselie și creează un mediu sănătos.
- Pereții cu cortină nu sunt utilizați doar la construcția clădirilor iconice, ci și la clădirile speciale pentru birouri, clădiri comerciale, clădiri de lux, rezidențiale și la hoteluri. Astfel, că aproape oricine să poată experimenta, măcar o singură dată cum e să trăiești în astfel de clădiri.
- Acești pereți cortină pot să fie concepuți cu atribuții izolatoare termice, dar și acustice. Astfel, costurile pentru răcire și încălzire pot să scadă drastic. Poate chiar să reducă emisiile de carbon și să se ajungă la o economisire de energie.
- Arhitecții pot să creeze sau să construiască fațade diferite și mult mai complexe, care să atragă privirile, să construiască clădiri în forme nu așa de întâlnite și cu o suprafață mare, fără a schimba funcția clădirii respective.
Acești pereti cortina pot să fie destul de sensibili la incendii sau explozii. Dacă aceștia nu sunt bine proiectați, locatarii sau oamenii din clădirea respectivă pot să fie puși în pericol.
Pereții cortină pot să fie combinați cu anumite elemente, cum ar fi balcoanele, panourile solare, barierele solare. Astfel, clădirea respectivă va fi deosebită energetic.
În acest fel, pereții cortină pot să ajute o clădire să ajungă un reper, un icon în arhitectura contemporană. Arhitecții aleg acest tip de perete, deoarece peretele cortină este unul minimalist și simplu, iar lumina naturală poate pătrunde în clădire.