Nu știi când ar trebui să îți schimbi anvelopele? Iată 7 semne care indică acest lucru

Nu știi când ar trebui să îți schimbi anvelopele? Iată 7 semne care indică acest lucru

Ești genul de persoană căreia îi place să aibă foarte mare grijă de lucrurile personale? Vrei ca mașina ta să fie mereu pusă la punct, însă nu știi când ar trebui să schimbi anvelopele? Ei bine, acest lucru este un mister pentru mulți șoferi din ziua de astăzi, dar există câteva indicii care pot sugera acest lucru. În general, se recomandă înlocuirea anvelopelor la fiecare 6-10 ani, indiferent de cât de puțin sunt folosite sau de cât de bine arată. Însă acest interval poate să difere în funcție de mai mulți factori, inclusiv tipul de anvelopă, stilul de conducere, condițiile de drum și cum sunt întreținute. 

7 repere care sugerează schimbarea anvelopelor

  1. Profilul anvelopei este prea mic

Când vine vorba de profil, se face referire la adancimea benzii de rulare de pe anvelopă. Dacă aceasta ajunge sub limita minimă admisa de lege sau de producatorul anvelopei, este necesar să le înlocuiești. În majoritatea țărilor, limita minimă admisă este de 1,6 mm, însă este recomandat să le schimbi atunci când adâncimea acestora ajunge sub 3 mm.

  1. Aspectul anvelopelor

În cazul în care observi că anvelopele sunt deteriorate, turtite sau prezintă crăpături, acestea pot fi semne că ar trebui să le schimbi cu unele noi. Acest lucru poate fi cauzat de uzură, suprasarcină sau lovituri. Dacă ești în căutarea unui set nou de cauciucuri pentru mașina ta, click aici pentru pentru anvelope 195/55 R16 – site-ul celor de la E-roti îți oferă o multitudine de modele, dimensiuni și brand-uri, de unde poți alege ce ți se potrivește.

  1. Uzura este neuniformă

Dacă observi o uzură neuniformă pe suprafața acestora, ar putea fi un semn că ar trebui să le înlocuiești. Uneori, această uzură neuniformă poate fi cauzată și de probleme cu sistemul de suspensie sau de alinierea roților. Însă, în majoritatea cazurilor, acesta este considerat un semn ca cauciucurile sunt uzate și trebuie schimbate.

  1. Vibrații în timpul mersului

Un alt semnal de alarmă cauzat de problemele cu cauciucurile, este experimentarea anumitor vibrații în timpul mersului cu mașina. În cazul în care vibrațiile apar la o viteză mai mare, este posibil ca anvelopele tale să fie uzate sau să fie neechilibrate.

  1. Vechimea

Anvelopele au o durată de viață limitată, chiar dacă acestea au fost sau nu folosite pe o perioadă îndelungată. De obicei, producătorii de cauciucuri recomandă să schimbi anvelopele la fiecare 6 ani sau chiar mai devreme, în funcție de starea acestora și de condițiile de utilizare.

  1. Probleme cu tracțiunea

În cazul în care mașina ta derapează pe carosabilul umed sau acoperit de zăpadă, acest lucru ar putea semnala că ai ceva probleme cu tracțiunea. De asemenea, este foarte posibil ca aceste probleme să demonstreze uzura cauciucurilor. Din cauza faptului că anvelopele uzate au o aderenta mai redusă, acest lucru poate afecta siguranța ta în timpul șofatului.

  1. Consum ridicat de combustibil

Dacă ai observat că mașina ta consumă mai mult combustibil decât în mod obișnuit, ar trebui să ai în vedere schimbarea cauciucurilor. Uzura acestora poate afecta atât performanța mașinii tale, cât și stabilitatea pe carosabil a acesteia, lucru care poate duce la o creștere a consumului de carburant.

În concluzie, dacă observi orice semne de uzură, fisuri sau alte probleme, ar trebui să înlocuiești imediat anvelopele, deoarece acestea pot afecta siguranța și performanța vehiculului tău. De asemenea, trebuie să verifici periodic presiunea cauciucurilor și să le rotești între ele, în mod regulat, pentru a prelungi durata de viață și a asigura o uzură uniformă.

Sursă foto: Freepik.com