Lucruri fascinante despre ceai

Un ceai rece in timpul verii sau unul fierbinte intr-o zi friguroasa de iarna reprezinta una dintre cele mai simple placeri de care ne putem bucura. In acelasi timp, proprietatile medicinale ale acestei bauturi sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. Iata si alte lucruri fascinante despre ceai, pe care e bine sa le stii:

Motivul principal pentru care ceaiul este benefic pentru sanatatea noastra este faptul ca acesta contine polifenoli, adica antioxidanti cu proprietati speciale, care ajuta la regenerarea celulara. De aceea, ceaiul poate contribui la gestionarea a numeroase afectiuni, de la cele cardiovasculare, pana la diabet sau osteoporoza.

  • Ceaiul de cea mai buna calitate provine de la plante crescute la altitudini mari si culese manual.
  •  Este nevoie de aproximativ 2000 de frunze de ceai pentru a produce o jumatate de kilogram de produs final.
  • Pe Pamant, exista peste 3000 de tipuri de ceai. Aroma lor depinde de zona in care planta a fost cultivata.
  •  Pe esantioane de greutate egale ale materiei prime, ceaiul contine mai multa cafeina decat cafeaua. Insa, atunci cand preparam bauturile, folosim o cantitate mai mare de cafea, asadar simtim mai puternic efectele cafeinei decat atunci cand bem o ceasca de ceai.
  • Ceaiul a fost indrodus in Europa in secolul XVII. Era o marfa atat de pretioasa, incat era pastrat in cufere bine inchise sau in cutii elegante cu incuietori sofisticate. In mod evident, era folosit doar de clasele sociale superioare.
  •  Atunci cand preparam ceaiul, nu trebuie sa lasam niciodata apa sa ajunga sa fiarba. Aceasta va arde frunzele, iar proprietatile ceaiului vor fi compromise.
  •  Pliculetele de ceai au fost inventate la inceputul secolului XX.
  •  Ceaiul negru poate afecta absorbția fierului in organism. De aceea, nu este recomandat in perioadele in care luam suplimente de fier si nici femeilor insarcinate.
  •  Standardul britanic pentru ceasca perfecta de ceai este urmatorul: ceainicul trebuie sa fie din portelan, proportia este de cel putin 2 grame de ceai la fiecare 100 ml de apa, temperatura apei la preparare nu trebuie sa depaseasca 85 de grade Celsius, iar cea a bauturii la servire sa fie in jur de 60 de grade Celsius.