Cum să îți construiești un gard metalic rezistent și estetic

Atunci când discutăm despre șipca gard metalică, aceasta reprezintă o alternativă modernă și durabilă la șipcile de gard tradiționale din lemn. Aceasta șipca gard metalica conferă gardului un aspect atrăgător și rezistă în timp, fără necesitatea unei întrețineri constante, spre deosebire de șipcile din lemn. 

Alegând o astfel de șipcă, vei obține un echilibru perfect între rezistența și durabilitatea oțelului, precum și estetica excepțională datorită gamei variate de culori și finisaje. Poți opta pentru șipcile de gard dublu-vopsite sau vopsite doar pe o parte, oferindu-ți astfel posibilitatea de a personaliza și îmbunătăți aspectul gardului tău.

Gardurile sunt structuri cu multiple scopuri, oferind beneficii practice și estetice. Acestea servesc pentru a proteja grădinile și curțile de intruși, fie aceștia hoți sau animale sălbatice, și pentru a menține în siguranță copiii și animalele de interior. În plus, gardurile pot îmbunătăți aspectul unei locuințe.

Există mai multe tipuri de garduri, inclusiv cele acustice, care reduc zgomotele din exterior, și cele decorative, care adaugă un element estetic spațiului. Materialele din care pot fi construite gardurile includ tabla, plasa cu piatra, beton și lemn. Fiecare material are propriile sale caracteristici și avantaje, potrivindu-se diferitelor scopuri și preferințe.

Unele persoane prefera gard metalic, deoarece tabla este un material metalic rezistent, accesibil ca preț și ușor de manipulat. Cu toate acestea, construcția unui gard din tabla cutata necesită ca primul pas să fie turnarea unei fundații de beton. Apoi, șipci metalice gard pot fi montate, având diferite forme și culori în funcție de preferințele personale și stilul decorativ al curții respective.

Avantaje șipcă gard metalică

Iată care sunt principalele avantaje oferite de șipca gard metalică:

Securitate

Dacă optezi pentru șipcă gard metalică, trebuie să știi că este o opțiune sigură din mai multe motive. În primul rând, aceste șipci sunt rezistente la tăiere sau deteriorare, ceea ce le face o barieră dificil de depășit pentru răuvoitori. În al doilea rând, există modele de panouri metalice opace, care împiedică curioșii să vadă ce se află în interiorul curții. 

Pe lângă aceasta, spre deosebire de gardurile din lemn care se degradează în timp din cauza expunerii la umezeală și condiții meteo, o șipcă gard din metal rămâne solidă și rezistentă chiar și decenii după instalare, ceea ce o face o opțiune foarte sigură pentru securitatea unei proprietăți.

Gardul metalic necesită foarte puțină sau chiar deloc întreținere. În contrast cu gardurile din lemn, care necesită întreținere periodică pentru a le menține în stare funcțională, precum aplicarea de grunduri de protecție și vopsele, fiecare gard metalic modern este deja protejat prin vopsire electrostatică. Întreținerea se rezumă la simpla spălare cu furtunul de apă, fără alte proceduri complexe.

Raport preț-calitate avantajos

Optând pentru șipcă gard metalică, vei beneficia de o opțiune foarte avantajoasă din punct de vedere al raportului preț-calitate. Aceasta este o alegere accesibilă ca preț și, în plus, oferă durabilitate în timp. După instalarea lor de către profesioniști, proprietarul nu vă mai fi nevoit să cheltuiască sume semnificative pentru menținerea lor. 

Șipca metalica rămâne sigură și rezistentă în timp, fără a necesita reparații sau întreținere regulată. Chiar dacă apar nevoi de reparații, acestea sunt minime și relativ ieftine în comparație cu costurile asociate întreținerii gardurilor din lemn sau a celor din plasă metalică.

Sipca Gard Metalica: Soluții Durabile și Elegante pentru Grădina Ta!

Avantaje estetice

Gardurile metalice sunt disponibile într-o gamă variată de modele și culori, inclusiv imitații de lemn. Ele pot îmbunătăți estetica și atracția unei proprietăți și pot să nu fie doar un element de protecție. Un gard metalic bine construit, cu un aspect modern sau conservator în funcție de preferințe, poate pune în valoare mai bine o construcție și poate oferi siguranță proprietății. 

De asemenea, fiecare șipcă gard metalică este menită să rămână frumoasă în timp, spre deosebire de alte tipuri de garduri care pot fi afectate de praf, umezeală sau degradare în timp. Gardurile metalice, în special cele din panouri sau profile metalice, păstrează aspectul lor de-a lungul anilor.

Durabilă

Dacă te orientezi spre șipcă gard metalică, aceasta este extrem de durabilă și rezistentă la condițiile meteo precum ploaia și umezeala, spre deosebire de gardurile de lemn sau beton care se degradează în aceste condiții. 

Gardurile metalice sunt rezistente la coroziune, substanțe chimice, căldură, impact, abraziune și radiații ultraviolete, rezistând în timp. Sunt, de asemenea, dificil de rupt sau îndoit și nu sunt afectate de carii. Un gard metalic bine construit poate depăși cu zeci de ani durabilitatea unui gard din lemn.

Pași pentru construirea unui gard metalic

Construirea unui gard metalic poate fi un proiect realizabil, dar este important să urmezi anumiți pași pentru a obține un gard rezistent și estetic. Pentru construirea lui, vei nevoie de:

Obținerea autorizațiilor necesare de construcție

Pentru a construi un gard, este esențial să obții autorizațiile necesare de construcție conform legii nr. 50/1991. Indiferent de tipul sau materialul din care este făcut gardul, cu excepția gardurilor din panouri mobile, trebuie să obții o autorizație înainte de a începe lucrările. 

Procesul implică depunerea unor documente la primărie, cum ar fi certificatul de urbanism, titlul de proprietate asupra terenului, avizele și acordurile legale necesare, proiectul pentru autorizarea execuției lucrărilor și dovada achitării taxelor. Respectarea acestor proceduri legale este esențială pentru a evita problemele ulterioare în construcția gardului.

Stabilirea căilor de acces și dimensiunea porților

După obținerea autorizațiilor necesare, următorul pas este să stabilești și să finalizezi proiectul de construcție a gardului. În acest proces, trebuie să iei în considerare câte căi de acces dorești să montezi, dimensiunea porților și locația în care le vei amplasa. Este important să planifici cu atenție aceste aspecte pentru a asigura funcționalitatea și accesibilitatea gardului în mod corespunzător.

Etape pentru construcția unui gard metalic

Pentru construcția gardului, primul pas important este săparea fundația corespunzătoare. Adâncimea acestei fundații trebuie să fie de aproximativ 50 de centimetri, iar lățimea să varieze între 30 și 40 de centimetri, în funcție de materialul și designul gardului ales, în cazul nostru sipcă gard metalică. Fundația reprezintă o parte esențială pentru stabilitatea și durabilitatea gardului.

Alinierea stâlpilor de susținere

În procesul de construcție a gardului, un alt pas important este alinierea și amplasarea corectă a stâlpilor de susținere. Stâlpii ar trebui să fie confecționați din fier sau beton pentru a rezista condițiilor meteorologice. 

Pentru gardurile lungi și înalte, se recomandă o distanță de aproximativ 2,5 metri între stâlpi, în timp ce pentru gardurile mai scurte și mai joase, această distanță poate fi de aproximativ 1,5 metri. Alegerea și amplasarea adecvată a stâlpilor contribuie la stabilitatea și rezistența gardului.

Turnarea fundației gardului

Dacă construiești un gard care necesită o fundație, următorul pas important este să torni betonul în cofrajele de lemn pregătite. După ce betonul se usucă, în general în aproximativ o zi, poți să îndepărtezi cofrajele pentru a dezvălui fundația solidă a gardului tău. Această fundație este esențială pentru stabilitatea și durabilitatea gardului.

Ridicarea gardului

Pasul următor în construcția gardului implică montarea materialului ales – șipcă gard metalică. Acesta este momentul în care gardul propriu-zis începe să prindă formă și să îndeplinească funcțiile sale, fie acelea de protecție, intimitate sau estetice.

Montarea accesoriilor pentru sipcă gard metalica

Ultimul pas în construcția gardului implică montarea accesoriilor necesare. Aceasta include fixarea feroneriei, cum ar fi încuietori, balamale și clanțe metalice. De asemenea, poți opta pentru montarea unei cutii poștale într-o locație ușor accesibilă. 

Pe lângă asta, poți alege să instalezi o sonerie sau un interfon fără fir, care pot fi acționate de la o distanță minimă de 50 de metri. Aceste accesorii adaugă funcționalitate și comoditate pentru gard metalic.