In conditiile in care un om este nevoit sa foloseasca carje ortopedice, trebuie sa tina cont de cateva reguli pentru siguranta sa si implicit, de modul in care acestea pot fi folosite pentru a maximiza siguranta. Acest tip de dispozitiv ajuta oamenii care sunt intr-o situatie grea de deplasare sa fie stabili si implcit, sa fie mai mobili.
Ele sunt utile si ajuta pacientul sa se descurce in deplasare, neinsotiti, cu cateva reguli de urmat: daca se folosesc in casa nu trebuie sa aiba in cale covoare, cabluri de electricitate sau alte obstacole astfel incat sa se evite accidentele. Acest pacient trebuie sa aiba in preajma permanent cele necesare hranei, sau alte lucruri de ingrijire, totul pentru a ajunge usor la ele prin folosirea acestor dispozitive.
In cadrul acestui articol va oferim sfaturi utile despre achizitionare si utilizare carje ortopedice, totul pentru a fi informati exhaustiv despre subiect.
Importanta asistentei in achizitie a medicului specialist
Achiztionarea si pozitionarea corecta a carjelor ortopedice se face la sfatul medicului care in urma unei interventii chirurgicale a decis ca pacientul sa foloseasca acest sprijin. Perioada obligatorie de folosire a acestor dispozitive medicale este indicata de catre medicul specialist iar manevrele in folosire nu se reallizeaza brusc.
Aceste dispozitive se tin lipite de corp iar sustinerea greutatii se face in manerele de la maini. Atentia pacientului care foloseste carjele ortopedice trebuie sa fie in permanenta distributiva, catre drum si nu catre picioare.
Pozitionarea carjelor la mers se face in fata pacientului la un pas, iar corpul trebuie sa stea aplecat putin in fata pentru a realiza o prindere corecta. Greutatea corporala trebuie sa fie lasata pe carje si nu pe piciorul afectat. Ridicarea sau punerea pe scaun se face prin folosirea piciorului afectat, se indica ca acesta sa fie utilizat pentru a evita imobilizarea.
Un obiect medical cu multiple roluri
Rolul carjelor este de a reda increderea in capacitatea pacientului de a se misca singur, fara ajutor. Ele se recomanda in urma unei interventii chirurgicale, atunci cand pacientul a suferit un accident. Aceste carje ortopedice pot fi recomandate pentru a se folosi pe o perioada de timp sau permanent, in functie de gravitatea cazului.
O atentie deosebita pentru cei care folosesc carje ortopedice este ca la urcarea si coborarea scarilor sa detina o grija deosebita pentru a evita accidentarea. La urcare se foloseste piciorul sanatos iar la coborare se foloseste cel afectat iar greutatea este sustinuta de carje pe fiecare treapta. Se poate ajuta si de balustrada in urcare sau coborare pentru o siguranta suplimentara a pacientului.
Carjele sunt de mai multe tipuri: carje fixe sau pliabile. Ele sunt reglabile in functie de inaltimea pacientului si pot fi cu model de sprijin antebrat sau model sprijin subaxila. Se gasesc si carje pentru copii care au suferit o interventie chirurgicala. Materialul din care sunt confectionate este usor, din lemn care sustine o greutate de 120 kg si din aluminiu care sustine o greutate de 150kg, cele din urma avand o intrebuintare indelungata. Carjele cu sprijin subaxila ofera o mai mare stabilitate mai ales pacientilor cu artrita sau cu semiparalizie.