Cricuri hidraulice profesionale: ce sunt, cum funcționează și în ce domenii se folosesc

Chiar dacă o pană de cauciuc este ceva neplăcut, orice șofer se poate întâlni cu această situație neplăcută. Fie urmează să pleci într-o călătorie și descoperi o pană de cauciuc care trebuie rezolvată de urgență, fie ești deja pe drum și o pană de cauciuc te obligă să îți întrerupi călătoria, orice șofer poate rezolva de unul singur această situație dacă dispune de uneltele necesare. 

Orice mașină trebuie să fie dotată cu un cric auto. Pe piața de accesorii auto se găsesc numeroase modele de cricuri auto, cele mai eficiente sunt cricuri hidraulice profesionale.

Cricuri hidraulice profesionale: ce sunt?

Un cric auto hidraulic este un dispozitiv mecanic care folosește puterea fluidelor pentru funcționare. Cu un cric hidraulic se pot ridica cu ușurință sarcini grele folosind o sarcină mică aplicată.  Cricul hidraulic funcționează pe baza principiilor hidraulicii. Principii care permit dispersarea unui efort mare sau a unei sarcini considerabile astfel încât greutățile foarte mari să poată fi ridicate.

Cu ajutorul unui cric mașină hidraulic este nevoie de foarte puțin efort pentru ca acesta să fie pus în funcțiune și de un simplu levier. La toate acestea se adaugă uleiul utilizat de către cricul hidraulic pentru a funcționa.

Cricul hidraulic profesional este alcătuit dintr-un levier, un pistol plonjon, valve, un rezervor de ulei și un cilindru. Acționarea manuală a levierului după ce cricul a fost așezat sub o mașină permite transmiterea forței prin intermediul lichidului existent în interiorul cricului. Forța care este transmisă prin intermediul celor două componente este suficient de mare pentru a ridica fără dificultate o mașină atunci când este nevoie.

Cricuri hidraulice profesionale: cum funcționează?

Fizica din spatele acestor cricuri hidraulice profesionale este, de fapt, destul de simplă. Un cilindru hidraulic funcționează pe baza principiului lui Pascal. Ceea ce înseamnă că lichidul din interiorul unui recipient este incompresibil, astfel încât presiunea din interiorul unui recipient este similară în fiecare punct. 

Dacă conectezi împreună un cilindru mai mic și unul mai mare, la fel ca în cazul unui cric hidraulic și aplici o forță mică asupra celui mic, presiunea va fi aceeași și în cilindrul mai mare. Cu toate acestea, dacă se aplică o forță la cilindrul mic, presiunea din cilindrul mare va fi aceeași, dar forța de ieșire va fi mai mare deoarece suprafața pistonului celui de-al doilea cilindru este mai mare. Forța poate fi calculată cu ajutorul unei formule:

Presiune = Forța X Suprafața unde presiunea este aceeași în ambii cilindri, dar suprafața crește. Cu cât crește diferența dintre suprafețele celor doi cilindri, cu atât mai mare va fi forța potențială de ieșire a cilindrului mai mare. 

Principiul de funcționare al unui cric hidraulic este în principiu același, unitatea este formată din doi cilindri, unul mai mic și unul mai mare iar sarcina este ridicată prin aplicarea unei forțe mici în cilindrul mai mic care se multiplică în cilindrul mai mare, permițând ridicarea sa lentă.

Cricuri hidraulice profesionale: în ce domenii se folosesc?

Cricurile, per ansamblu, au o gamă largă de aplicații în diferite industrii și sunt folosite pentru a ridica și transporta sarcini grele, pentru a elibera forțele verticale de la elementele portante și pentru a crea spații pentru reparații. Cricurile hidraulice sunt, de asemenea, echipamente utilizate în lucrări de construcții, construcții navale, reparații auto și alte industrii specializate. Mai jos am enumerat aplicațiile tuturor tipurilor de cricuri, inclusiv a cricurilor hidraulice.

 • Avioane
 • Automobile
 • Poduri
 • Întinderea cablurilor
 • Mutarea casei
 • Construcții
 • Industria generală
 • Laborator
 • Locomotivă
 • Marină
 • Casă mobilă
 • Calea ferată
 • Construcții navale
 • Tractoare și remorci

În esență, aplicațiile cricurilor hidraulice includ:

 • Ridicarea încărcăturilor grele industriale.
 • Ridicarea de mașini și alte vehicule.
Cricuri Hidraulice Profesionale de Top: Alege Performanță și Fiabilitate

Cricuri hidraulice profesionale: cum le alegi?

Există mai multe specificații ale unui cric hidraulic pe care trebuie să le iei  în considerare atunci când decizi care este cel mai bun pentru o aplicație. Iată câteva orientări utile:

 • Capacitatea de încărcare: Capacitatea de ridicare a sarcinii este cel mai important parametru.
 • Spațiul liber: Verifică dacă cricul hidraulic poate încăpea sub sarcină. Cricul hidraulic de podea, de exemplu, oferă un profil redus.
 • Înălțimea de ridicare: Determină dacă cricul se poate ridica suficient de sus pentru a efectua lucrările necesare.
 • Automat sau manual: Cricurile hidraulice pot fi automate sau manuale. Cricurile hidraulice manuale folosesc puterea mâinii, iar cele automate folosesc aer sau energie electrică. Cu toate acestea, principiul de funcționare este același.
 • Aplicație: Proiectarea unor cricuri hidraulice este în mod explicit pentru funcții industriale specifice, de exemplu, cricurile hidraulice utilizate pentru despicarea buștenilor de lemn. Verifică pentru a te asigura că poate funcționa pentru scopul propus.

Care sunt avantajele oferite de cricuri hidraulice profesionale?

Există multe dispozitive eficiente disponibile pentru ridicarea încărcăturilor grele. Cricurile hidraulice oferă mai multe avantaje cheie față de macarale, stivuitoare și alte soluții, în ceea ce privește caracterul practic, eficiența și ușurința de utilizare.

Dimensiuni compacte

Cricurile hidraulice sunt semnificativ mai mici decât majoritatea celorlalte soluții de ridicare a încărcăturilor grele, ceea ce le face să fie o alegere convenabilă pentru zonele înghesuite. Spre deosebire de un stivuitor sau o macara, un cric hidraulic se poate deplasa și opera în spații restrânse. 

În plus, amprenta de depozitare a unui cric hidraulic este, de obicei, de doar câțiva metri pătrați, iar acestea sunt suficient de compacte pentru a intra într-un dulap sau sub un raft de rafturi. În ciuda dimensiunii lor compacte, cricurile hidraulice sunt incredibil de puternice; unele modele pot ridica până la 30 de tone.

Înălțime de încărcare mai mică

Înălțimea redusă de încărcare a unui cric hidraulic pur și simplu nu poate fi întrecută. Unele cricuri hidraulice pot ridica încărcături care se află la doar câțiva cm de la podea. Un stivuitor are nevoie de un spațiu semnificativ mai mare și poate avea nevoie și de „buzunare pentru furci”.

Flexibil și ușor de utilizat

Cricurile hidraulice sunt extrem de ușor de utilizat. Nu este nevoie de o licență specială sau de o pregătire costisitoare pentru a opera unul. Deoarece cricurile hidraulice utilizează legea lui Pascal pentru a mări forța, lucrătorii care folosesc un cric hidraulic își pot folosi propria energie mai eficient și astfel pot fi mai productivi pe parcursul zilei. Și, deși unele cricuri hidraulice se bazează pe sistemul hidraulic extern, multe pot fi operate manual, ceea ce poate fi convenabil în anumite situații.

Cricurile hidraulice sunt, de asemenea, mai flexibile decât macaralele și stivuitoarele. Datorită dimensiunilor lor compacte, pot fi utilizate aproape oriunde, atât în interior, cât și în exterior, și pot fi folosite singure sau în perechi.

Găsești cricuri hidraulice profesionale, ideale pentru nevoile tale, în oferta Hoffmann Group.