Ce trebuie să știi despre schiul de tură

Sursă foto: Canva.com

Odată cu sosirea sezonului rece, iubitorii de sporturi de iarnă își pot relua aventurile pe pârtie. Însă ce faci atunci când vrei să experimentezi ceva nou, dar ai puține variante? Dacă te afli printre pasionații de schi și îți dorești noi experiențe care să te încarce cu dopamină și să te elibereze de stresul acumulat pe parcursul anului, una dintre variantele potrivite pentru tine este schiul de tură.

Spre deosebire de schiul aplin, schiul de tură presupune aventurarea în afara pârtiilor. Practic, este un fel de drumeție pe schiuri – vei folosi schiurile atât la urcare cât și la coborâre. Este o activitate ideală pentru persoanele care vor să admire peisajul de iarnă și să se bucure de zăpadă în adevăratul sens al cuvântului. Pe lângă acestea, schiul de tură vine la pachet cu numeroase beneficii pentru sănătatea ta fizică și psihică.

Însă, lipsa unei pârtii nu este singura diferență dintre schiul alpin și cel de tură. Există deosebiri și în cazul echipamentului, care este unul special atunci când vine vorba de schi de tură.

Echipamentul pentru schi de tură

În primul rând, echipamentul destinat schiului de tură este mai ușor față de cel aplin, pentru a permite o mișcare lină și fără prea mult efort. Perechea de schiuri de tura este mult mai ușoară și este potrivită pentru clăparii de tip gheată, fiind și aceștia concepuți special pentru acest tip de schi.

Un alt aspect important care aduce deosebiri între cele două tipuri de schi sunt legăturile. Legăturile care sunt folosite în cazul schiului de tură fixează clăparii în timpul coborârii, dar asigură eliberarea călcâiului în timpul urcării.

De asemenea, pieile de focă sunt un element pe care trebuie să îl ai in echipamentul tău, atunci când te pregătești pentru schiul de tură. Acestea sunt bucăți din material special care se aplică pe talpa schiurilor, permițând deplasarea în față și opresc alunecarea schiurilor în spate.

Tipuri de schi de tură

Este important să știi că există mai multe tipuri de schi de tură, astfel, vei avea mai multe opțiuni de aventurare.

1.       Schi de tură clasic

Aceasta este opțiunea preferată a celor care își doresc să admire panorama muntelui, și implică echipamentul enumerat mai sus.

2.       Free touring

Varianta de free touring este activitatea destinată schiurilor pasionați care își doresc să coboare în viteză, chiar și traseele dificile.

3.       Ski mountaineering

Potrivit pentru schiorii cu multă experiență în schiul de tură, ski mountaineering este o combinație între schiul de tură și cel alpin. Dacă vrei să te avânți în această aventură, trebuie să ai în vedere cunoașterea în detaliu a traseului.

4.       Ski race

Pentru acest tip de schi este necesar un echipament de foarte bună calitate, dar și o condiție fizică impecabilă, fiind destinat schiorilor profesioniști.

Acum că ți-ai făcut o idee despre ce presupune schiul de tură, alege cea mai bună variantă pentru tine și pregătește-te corespunzător pentru a experimenta senzații noi! Nu uita să te bucuri de noile aventuri alături de cei dragi ție.