Cu toate că aspectul estetic este cel mai deranjant, dinții sunt importanți mai ales pentru sănătatea noastră. Cu ajutorul lor mestecam alimentele, iar pentru sănătatea sistemului digestiv este bine să mestecam alimentele foarte bine. Protezele dentare pot fi considerate alternative de tratament stomatologic. Prin intermediul acestora, pacienții cu probleme dentare pot avea dantură funcțională și estetică. Altfel spus, protezele dentare sunt dinți artificiali care sunt realizați în funcție de necesitățile fiecărui pacient în parte.
Există acest mit cum că protezele sunt doar pentru vârstnici. De fapt, protezele dentare sunt mai răspândite decât ai crede, mulți chiar optând pentru proteze dentare mobile de ultimă generație. Conform sondajelor recente, aproximativ 20 de milioane de femei cu vârsta peste 40 de ani poartă proteză totală sau parțială.
Vestea bună este că pierderea dinților nu se întâmplă peste noapte. Protezele dentare nu trebuie neapărat să fie o opțiune pentru mulți pacienți dacă practică o bună îngrijire acasă și fac controale dentare regulate. Cu toate acestea, iată 7 semne că ai nevoie de proteze dentare:
1. Vizita la dentist la fiecare 6 luni nu face parte din rutina ta de sănătate orală.
Experții subliniază că vizita la dentist este esențială. Aceste vizite bianuale țin sub control bolile gingiilor și cariile, și permit stomatologului să urmărească orice modificare a dinților și gingiilor. Mai important, atunci când problemele de sănătate orală sunt mici, ele sunt mai ușor de corectat. Cu toate acestea, odată ce cariile și problemele parodontale se instalează, dinții ar putea ajunge să fie extrași, iar asta duce rapid la necesitatea protezelor dentare.
2. Există goluri între dinți sau dinții tăi sunt slăbiți și se mișcă.
Potrivit experților în sănătate dentară, dinții slăbiți sunt adesea un semn al bolii gingivale avansate. În astfel de cazuri, ar putea fi necesar un tratament parodontal extins sau chiar extracția acestor dinți.
3. Ai dureri cronice de dinți.
Durerea severă de dinți poate fi un semn sigur că progresează cariile până în punctul în care atacă nervul din centrul dintelui. Dacă sunt depistate devreme, cariile pot fi tratate cu o simplă obturație, iar dacă ajung la un stadiu avansat, poate fi necesară îndepărtarea dinților sau proteza parțială.
4. Ai gingii roșii, umflate, sensibile sau care sângerează.
Gingiile iritate sunt adesea un semn al gingivitei în stadiu incipient sau al bolii parodontale. Din păcate, boala gingiilor este cauza a aproximativ 70% din pierderea dinților la adulți și afectează trei din patru persoane la un moment dat în viața lor.
În stadiile incipiente, boala gingiilor poate fi adesea oprită sau inversată, cu o îngrijire orală mai bună. Cu toate acestea, dacă este lăsată netratată, boala gingiilor poate evolua spre pierderea osoasă, pierderea dinților și montarea protezelor dentare.
5. Îți lipsesc unul sau mai mulți dinți.
Experții recomandă persoanelor care au pierdut mai mult de doi sau trei dinți să caute un anumit tip de proteză pentru a preveni presiunea excesivă asupra dinților rămași.
6. Îți este greu să mănânci anumite tipuri de alimente.
Dificultatea de a mânca anumite alimente poate fi cauzată de un dinte crăpat, dinți lipsă, carii sau boli ale gingiilor. Uneori, dinții pot fi salvați dacă pacienții descoperă problema devreme. Dar problemele pe termen lung pot fi adesea corectate prin montarea protezelor dentare.
7. Ai indigestie frecventă.
Atunci când pacienții nu își pot mesteca corect alimentele, ajung adesea să înghită bucăți mai mari de mâncare. Fără mestecarea adecvată a alimentelor, bucățile mai mari pot fi dure pentru stomac și sistemul digestiv. Un stomatolog sau un medic te poate ajuta să îți dai seama dacă dinții cu probleme sunt cauza principală a indigestiei.
Nu există niciun motiv pentru care oamenii să-și piardă dinții, cu excepția cazului în care neglijează periajul, folosirea aței dentare și vizitele regulate la medicul dentist. Așa că fă-ți timp suplimentar pentru a avea grijă de dinții tăi, astfel încât să-i poți păstra! Noi recomandăm acest endodont București.